- Det gäller att man är engagerad i ämnet. Det smittar av sig, och då kommer ofta gester och mimik naturligt. Det ska kännas som att de berättar, snarare än att de läser från ett manus, säger Britta Önnegren, som lett kursen Retorik i teori och praktik vid den tekniska fakulteten på LiU i 20 års tid.
När vi besöker kursen ska studenterna gruppvis debattera för och emot ett valt ämne. Grupperna har fått förbereda sig genom att samla material och strukturera sina argument, och samtidigt vara beredda på motståndarens argumentation. Johannes Lundahl tillhör gruppen som ska argumentera mot ett medlemskap i NATO. Han läser till civilingenjör i teknisk biologi, och har valt att gå retorikkursen
parallellt.
-Det svåraste är att improvisera, och den andra gruppen hade bra argument. Vissa argument hade man räknat med, andra inte, och man måste i stunden ändå kunna bemöta det, säger han.
Under kursens gång får studenterna lära sig vilka fula knep det går att ta till, som till exempel personangrepp och härskarteknik, även om det är något som inte uppmuntras.
- Det kan man ju se att vissa politiker använder sig av. Många politiker har dessutom svårt att få fram sitt budskap. De känns inte engagerade, även om de kanske faktamässigt är insatta i ämnet, säger Britta Önnegren.
Förutom att tala inför grupp får studenterna också bland annat skriva debattartiklar och öva på en anställningsintervju.
- Då ska jag som lärare och en observatör påpeka vad dom gjorde bra och mindre bra. Svårigheten är att inte ta för lite plats, men inte heller skryta, utan att använda sig av konkreta exempel som visar på sina styrkor.
För Johannes Lundahl är talandets konst ett relativt nytt område.
- Jag har aldrig debatterat innan, och hoppas att jag kommer att utveckla mig på flera sätt under kursen. Man måste läsa på och öva på att övertyga en publik även om man inte alltid kan svara konkret på en fråga, men med lite känsloargument kommer man långt, säger han.
Det finns många personer som är ihågkomna som stora talare, från 400-talets Sokrates till Marthin Luther King och Olof Palme. Johannes Lundahl har Winston Churchill som förebild.
- Jag får gåshud när jag hör honom. Han nådde fram till folk, och gör det än idag, och jag imponeras av hur han betonade saker.
Britta Önnegren lyfter fram andra favoriter.
- Elaine Eksvärd och Gudrun Schyman tycker jag om, de är tydliga och konkreta. Sedan är Barack Obama en mycket duktig och engagerad talare, säger hon.
För dig som vill lära dig mer om retorik startar en ny kurs vecka 43 som det fortfarande går att anmäla sig till.
Länk till kurssidan hittar du här: