

– Grenen Rescue Line föreställer en lavin där roboten ska hitta skadade människor. Maze är en annan gren, den föreställer en jordbävning där robotar ska hitta skadade människor i ett raserat hus. Vi har även en gren som går ut på att med robotar göra ett uppträdande på scen. Där är det mycket tjejer som deltar, jag tror att det är ett bra sätt att få tjejer intresserade av robotik.
30 lag deltog , de flesta från Sverige, men även Kroatien och Italien fanns representerade. Alla under 19 år får vara med, och alla deltagare måste själva kunna bygga och programmera sina robotar. Utöver äran och fina pokaler får vinnarna i respektive gren en plats i VM i Japan till sommaren.
Fyller en samhällsfunktion
RoboCup Junior fungerar dock inte bara som underhållning, utan syftar även till att fylla en funktion i samhället.
Årets tävling hade räddning som tema, men dess övergripande syfte är större än så.
– Meningen med RoboCup är inte att ta fram räddningsrobotar, främsta syftet är att få fler att få upp ögonen för hur kul det är med teknik. Sverige behöver ingenjörer, tekniker, programmerare. Vi vill öka intresset för robotik i synnerhet och teknik i allmänhet.
Slå världmästarna
2009 var första gången RoboCup arrangerades i Sverige, och årets tävling var femte året i rad på LiU. Tävlingen är ett långsiktigt projekt och Fredrik Löfgren har stora förhoppningar om tävlingens framtid.
– 2050 vill vi slå regerande världsmästarna i robotfotboll. På lång sikt är det målet med RoboCup-initiativet.
Vinnarna:
Rescue Maze: "Robot Masters" från Hönö
Rescue Line Secondary: "Erasmu+SWECRO2" från Kroatien och Hofors
Rescue Line Primary: "Erasmus+ SWECRO1" från Kroatien och från Hofors
onStage Secondary: "Erasmus+Heroes" från Hofors och Kroatien
onStage Primary: "GT Stars" från Öckerö
Foto: Rebecca Nygren