Röntgenveckan lockar tusentals

Den 12–15 september fylls Linköping av fler än tusen personer som är intresserade av radiologi. Det är nämligen dags för CMIV vid LiU att tillsammans med Röntgenkliniken vid US stå värd för Röntgenveckan 2017.

Patient på väg att scannas med MR-kameraPatient på väg att scannas med MR-kamera Foto: Thor Balkhed
Sveriges största konferens inom radiologi, Röntgenveckan, hålls på olika platser varje år. I år är det Linköpings tur och den 12–15 september kommer runt 1 500 röntgenläkare, röntgensjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare och forskare att träffas på Konsert & Kongress. Konferensen anordnas av Röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping och CMIV vid LiU, i samarbete med svensk Förening för Medicinsk Radiologi och Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor.

Utvecklingen går snabbt framåt

Årets tema, Integrerad diagnostik, handlar om radiologin i samverkan med omgivande specialiteter, exempelvis mellan patologer och radiologer vid diagnos, behandling och uppföljning av patienter med cancer. Utvecklingen går allt mer mot att information från röntgenbilder, magnetkameraundersökningar och andra avbildande undersökningar av kroppen kombineras med annan information och presenteras på ett lättillgängligt sätt för vården.

– Integrerad diagnostik är framtiden och den har redan börjat i Linköping. Det handlar om att integrera olika typer av digitaliserad information från undersökningar och kombinera den med patologi för ökad patientnytta, säger Anders Persson, föreståndare vid CMIV och professor vid Institutionen för medicin och hälsa.Anders Persson på CMIV föreläser på Lunchklubben i Linköping

Exempelvis kan mikroskopglas med vävnadsprover scannas in och granskas av en läkare som får stöd av nya hjälpmedel i datorn, som snabbt kan räkna antalet celler och föreslå vilken typ av celler det är. Information från mikroskopibilder kan sedan integreras med information från andra bildmedicinska undersökningar. Den sammanlagda informationen kan sedan behandlas vidare med hjälp av artificiell intelligens, eller AI-metoder. Dessa bygger på matematiska instruktioner som utvecklas när systemet får träna sig på stora mängder data. Det kan exempelvis vara undersökningsbilder, där en mänsklig expert har definierat vad bilden visar. På liknande sätt som en mänsklig hjärna lär sig av erfarenheter, kan systemet sedan hitta mönster och genom träning bli allt bättre på att tolka bilder. LiU har mycket forskning inom området. Bland annat är en nationell arena för forskning och innovation kring AI för medicinsk bildanalys, kallad AIDA, under uppbyggnad.

Anders Persson trycker på att det inte handlar om att ersätta vårdpersonal, utan om att ta hjälp av datorernas enorma kapacitet att på kort tid hantera stora mängder information så att de kan fungera som stöd för människan.

– Det är en hype nu kring artificiell intelligens i vården, maskininlärning, Big Data och sådant. Det är väldigt mycket på gång och har gått mycket snabbt. Så hur går vi vidare? Det gäller för oss inom fältet att vara med och påverka utvecklingen. Vi måste ha forskning som styrs av vårdens krav och löser vårdens problem, säger Anders Persson.

Internationella föreläsare

Under Röntgenveckan håller flera internationellt erkända talare keynote-föreläsningar. Bland annat kommer professor Gabriel Krestin från Erasmus MC i Rotterdam att tala om integrerad diagnostik på torsdagen. På fredagen föreläser professor Eliot Siegel från University of Maryland om artificiell intelligens i framtiden och hur det kan förändra vården.

– Vi har lagt ribban högt och det är mycket roligt att flera välrenommerade talare har valt att föreläsa för oss, trots att de sällan åker ut och talar. Vi har ett brett program som jag hoppas ska tilltala många, säger Anders Persson.

Och intresset är stort. Mer än tusen deltagare är anmälda varje dag och totalt under veckan beräknas runt 1 500 personer delta. För att få plats kommer ett tält att sättas upp framför Konsert & Kongress, inrett med kristallkronor. På onsdagsmorgonen har alla morgonpigga deltagare möjlighet att vara med i ett sex kilometer långt lopp runt en del av Stångån.

– Jag tror att Röntgenveckan kommer att synas i stan. Det är verkligen roligt att få anordna det här och kul att alla olika yrkeskategorier från sjukvården, forskningen och industrin är här samtidigt. Just mötet mellan så många som arbetar med radiologi på olika sätt är jätteviktigt, säger Anders Persson.

Relaterad forskning