Rwandas ambassadör besöker LiU

Framtida samarbeten med LiU står på programmet när Rwandas ambassadör Christine Nkulikiyinka besöker Linköping den 8-9 februari. På onsdagen håller hon också en föreläsning på Campus Valla kring Rwandas uppbyggnad efter folkmordet 1994.

Kigali

Rwandas ambassadör– Enligt FN:s index för social utveckling 2015 har Rwanda gjort de största framstegen i världen under de senaste 25 åren. Det var många som räknade ut Rwanda efter folkmordet – men rwandierna hade andra idéer. Landets återhämtning bygger både på omfattande reformer på nästan alla områden och med hemsnickrade lösningar som visat sig oöverträffat effektiva, sammanfattar Christine Nkulikiyinka (bilden th) sin kommande föreläsning under rubriken The Road to Recovery. Den hålls i Utrikespolitiska studentföreningens regi vid lunchtid i C1, Campus Valla, med start kl 13.15.
Matematiska institutionen, MAI, har sedan många år bedrivit framgångsrika utvecklingsprojekt kring undervisning och forskarutbildning i Afrika och bland annat då i Rwanda.

– Det nuvarande bilaterala samarbetet med Rwanda slutar i 2018. Sida har erbjudit University of Rwanda att skriva en Concept Note för nästa fas, efter 2018. Vi får se vad ambassadörens besök och diskussioner här leder till, säger Veronica Brodén Gyberg, Tema M, som nyligen fått rollen som övergripande koordinator för LiU:s engagemang i Afrika.

University of Rwanda söker samarbetspartners till en rad områden. Jordbruksutveckling, biodiversitet, hållbar utveckling, naturresurshushållning och klimatförändringar, innovationer runt urbanisering och gröna städer för att ta några exempel.

MAI in Africa (facebook)

Urikespolitiska studentföreningen (facebook)