KSM-alumn blev invigningstalare på rymdkonferens

Frida Backjanis Persson, KSM-alumn och rymdnörd, fick uppdraget att hålla ett inspirationstal på en internationell rymdkonferens.

Sju minuters inspirationstal på öppningsdagen av XXVIII Planetary Congress den 20 september och med minst ett hundratal astronauter i publiken – vad tänker du säga?
– Jag tänker nog prata om hur man kan ta andra vägar in i vetenskapen. Jag har alltid älskat rymden och hade nog helst velat bli rymdforskare, men jag klarade aldrig matten. Så jag valde att satsa på populärvetenskapen, att bli den som för ut forskningen. Det är en jätteviktig del, särskilt att nå ut till barn och ungdomar, säger Frida Backjanis Persson.
Frida Backjanis Persson i utställningen MegaMind.Foto: Frida Backjanis Persson
Vad är det med rymden som lockar dig?
– Tanken på det outforskade, tror jag, på alla planeter som finns någonstans därute, kanske likadana som jorden. Det fascinerar mig. Jag gillar naturvetenskap och teknik över huvud taget, så allt som har med rymden, teknikutvecklingen, nya upptäckter, arbetet ute på rymdstationerna att göra tycker jag är så häftigt.

En riktig rymdnörd, med andra ord?

– Och det är jag stolt över! Det går inte en dag utan att jag läser något om rymden, om pågående forskning eller framtidsvisioner.

Hur kommer det säga att just du fick uppdraget att hålla ett invigningstal för Association of Space Explorers (ASE) internationella konferens som hålls i Tändstickspalatset i Stockholm den 20-27 september?
– De hade utlyst en tävling och ville få in bidrag på temat rymdinspiration, jag skickade in mitt – och vann. Priset är äran att få hålla talet, att få vara med på en konferensdag och på middagen.

Blir det nervöst?
– Det blir det säkert. Men i priset ingick också professionellt stöd av Ledarstudion, det kommer jag att ha nytta av.

Till sommaren blev du klar med din kandidatexamen i Kultur, samhälle och mediegestaltning. Hur gick det att få in ditt rymdintresse i utbildningen?

– Det gick väldigt bra, måste jag säga. Jag fick chansen att utforma min egen utbildning. Jag skev kandidatuppsats om hur man kommunicerar rymdvetenskap populärvetenskapligt och gjorde praktik på Tekniska museet , där jag blev projektassistent för museets nya science center MegaMind. Jag fick göra allt från att montera möbler till att berätta för estniska reseagenter om utställningarna. Men framför allt så har jag varit med och tagit fram de rymdrelaterande installationerna (bild ovan).

Och vad gör du idag?
– Just som vetenskapskommunikatör på museet. Så det kunde inte ha blivit bättre för min del!

Fotnot: Inför konferensen var organisatörer från ASE i Norrköping och gästade Visualiseringscenter C. Läs reportaget Astronauter till rymden via Norrköping på LiU-nytt.(http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/reportage/astronauter-till-rymden-via-norrkoping?l=sv)

2015-09-11