11 november 2016

Premiärnerverna dallrar och i ryska hovet stormar det. Den 12 november avslöjar Holgerspexet huruvida Rasputin har ett ess i rockärmen.
Affischbild svartvitt. Två ansikten i profil, den vänstra hyssjarOch sådant kan kännas bra att veta, när nu makten över Ryssland står på spel.

Ett 90-tal entusiastiska LiU-studenter – och en annan alumn som inte kan slita sig från spexandet – ger sig i årets Holgerspex rakt in i 1917 års ryska revolution i inte mindre än sju föreställningar.
Och ingen av dem blir förstås lik den andra, publikens infall och improvisationer från skådisarna hör till spextraditionen.

”Tsar du revolution eller hela Hovet stormar” utgår från de planer som smids i en kåk i Petrograd. Leon Trotskij och Nadja Krupskaja tänker sätta den kungliga Tsaren i sticket och ge honom död mans hand.

Det finns inga plumpar i proletärernas protokoll förrän det plötsligt dyker upp en joker i leken. Det är Vladimir Lenin, en tysk spion, utsänd för att klättra på revolutionärernas stege och sätta stopp för det Ryska tsardömet.

Men fler fula fiskar finns i sjön, utlovar ensemblen.
Tsarinnan, en dam med ruter i, vill syna revolutionärernas bluff, och i par med sin hantlangare Rasputin trissar hon upp insatserna. Makten över Ryssland står på spel, och det har blivit dags att bekänna färg.

Premiär den 12 november på Forumteatern i Kårhuset Kollektivet. Den 16, 18, 19, 23, 25 och 26 november är de övriga speldagarna.Missa inte spexets teaser på youtube!

Holgerspexets hemsida