Samhällsplanerarprogram startar hösten 2017

Ett kandidatprogram i samhällsplanering startar hösten 2017. Fokus ligger på att lyfta fram hållbarhetsfrågor.

Bild på Vallastaden. Linköpings universitet har sedan länge forskning som rör samhällsplanering, däribland inom miljö, hållbarhet och visualisering. Ett par exempel på forskning är studier av hur renoveringar av miljonprogrammets bostäder planeras och hur planeringen av den nya stadsdelen Vallastaden gått till.

– Eftersom vi har den kompetensen vill Filosofiska fakulteten satsa på ett samhällsplanerarprogram. Behovet av samhällsplanerare är stort, det byggs mycket och nya perspektiv på samhällsplaneringen behövs. Vi står också inför en generationsväxling med pensionsavgångar, säger Wiktoria Glad, universitetslektor på Tema Teknik och social förändring och samordnare av programmet.

De nya perspektiven handlar om planeringen av våra samhällen utifrån en ekologisk, ekonomisk, kulturell och social hållbarhet.

Inkludera medborgarna

– Tidigare har fokus främst legat på ekonomisk och ekologisk hållbarhet, som att aktivt hushålla med de ekonomiska resurserna och att planera för ett mer miljöanpassat samhälle. Men det kan diskuteras hur väl man lyckats med det i olika projekt. Samtidigt har social hållbarhet hamnat lite i skymundan. Där famlar planerarna, de vet inte riktigt hur de ska ta sig an den, säger Wiktoria Glad.

Social hållbarhet kan till exempel vara att tillgängliggöra offentliga platser och att inkludera medborgare i samhällsplaneringen på ett tidigt stadium, som i medborgardialoger. Hur utformas ett torg som medborgarna vill använda och kan känna sig trygga på oavsett årstid och tid på dygnet?

Kulturell hållbarhet handlar om att ta tillvara kulturhistoriska miljöer och kulturella uttryck, som kan vara i form av konst eller en stadsodling som har betydelse för människor nu och i framtiden.

Kursmoment i Vallastaden

Wiktoria Glad lyfter också fram LiU:s kunskap inom gestaltning och visualisering som viktiga delar i programmet.

– När man jobbar med framtidsfrågor behövs olika sätt att kommunicera om framtidsbilder. Där har LiU en fantastisk gestaltnings och visualiseringskompetens. Vi kan jobba med scenarier, visa hur en stad kan växa, hur höga husen blir, hur flödet i staden kommer att se ut. Mycket blir lättare att förhålla sig till när det finns bild och gestaltning.

Samhällsplanerarprogrammet startar ungefär samtidigt som Linköpings Bo- och samhällsexpo arrangeras i Vallastaden, 2-24 september 2017. LiU-forskare har sedan starten varit involverade i planeringen av bostadsområdet och det nya programmet kommer att ha flera kursmoment förlagda dit.

– Det finns flera intressanta exempel därifrån, som planeringsprocessen, byggandet och den nya infrastrukturen, säger Wiktoria Glad.

Internationella perspektiv

Programmet arbetar med att bygga upp internationella kontakter så att studenterna ska få andra omvärldsperspektiv på samhällsplanering.

– Vi har kontakter med bland annat Australien och hoppas få ett samarbete med universitet där. Australien har helt andra förutsättningar än Sverige med människor som huvudsakligen lever i storstäder samtidigt som det finns en hel kontinent som ska fungera.

Linköpings Bo- och samhällsexpo

Läs också