Varierat och rolig kultur i arbete med ungdomar

Namn: Sara Jarl
Jobb: Ämneslärare i svenska och historia årskurs 4-9

Sara Jarl, alumnVad är det bästa med ditt jobb?

- Dagarna blir väldigt varierade när man jobbar med ungdomar. Och det känns lite som att man håller sig ung genom att jobba med unga. Det är helt enkelt en rolig kultur att vara en del av.

Finns det något du tycker är en extra stor utmaning i ditt jobb?

- Jag tycker själva bedömningen är svår, att sätta betyg. Det kan även vara komplicerat att tolka nya kursplaner och att få elever att förstå målet med kursplanerna. Allt det administrativa tycker jag ofta tar för mycket tid ifrån det som är det roliga, nämligen att undervisa.

Varför ville du bli lärare?

- Det var sista året i gymnasiet som jag bestämde mig för det. Då gick vi en kurs i pedagogiskt ledarskap, och jag upptäckte att jag gillade att prata inför människor. Att hålla lektioner, lära ut och få något tillbaka var något som lockade. Min mamma är lärare och jag har väl vuxit upp lite med det också. Därför har jag alltid trivts i skolmiljö.

Vad var bäst med din utbildning?

- Det är nog att man har så stora valmöjligheter. Första året går alla tillsammans, och sedan väljer man inriktning. Då har man gott om tid att bestämma sig. Det går ju också alltid att byta om man skulle ångra sig.

Varför valde du just Linköpings universitet?

- Min syster hade pluggat där, och jag hade varit och hälsat på henne mycket. Jag visste att det var en lagom stor studentstad som man snabbt lär sig hitta i, med en rolig studentkultur. Jag gillade hela overallgrejen. Dessutom visste jag att lärarprogrammet i Linköping hade ett gott rykte.

Har du stor nytta av utbildningen i ditt jobb?

- Det är väldigt mycket som man lär sig först när man börjar jobba på riktigt. Men baskunskaperna som man har med sig från universitetet gör ju att man lär sig fortare.

Har du några tips till de som ska börja plugga nu?

- Jag tycker det är viktigt att fråga sig vart man vill i livet innan man väljer utbildning. Sedan tyckte jag att det sociala och studentlivet var viktigt. I Linköping tyckte jag att det fanns en bra bredd på studentlivet med mycket att göra.