Sjuksköterskestudenter i skalvets Nepal

Två sjuksköterskestudenter på utbyte i Katmandu hamnade mitt i
jordbävningen som drabbade Nepal på lördagen. Bägge är välbehållna och är nu hemma i Sverige igen.

– De har varit vid gott mod hela tiden. Jag är väldigt imponerad av deras sätt att hantera detta, säger Kerstin Hawkins, fakultetskoordinator på Hälsouniversitetet International.

Hon fick en första kontakt med de bägge sjuksköterskestudenterna vid tolv-tiden på lördagen.

– De var bägge välbehållna och hade fått kontakt med danska ambassaden och jag lovade dem omgående hjälp med evakuering på universitetets bekostnad.

Halv sex på söndagsmorgonen, dagen efter det förödande skalvet, fick Kerstin Hawkins återigen kontakt med studenterna per telefon. Då hade natten varit lugn med enbart mindre efterskalv.

– De hade fått hjälp att ta sig till flygplatsen av hotellet de bodde på inne i Katmandu. De var ganska samlade men givetvis rädda och ville ut från Nepal så fort som möjligt. De hade inte tillgång till internet utan vi har hela tiden fått kommunicera via telefon och sms.

Trots totalt kaos på flygplatsen i Katmandu kunde Kerstin Hawkins genom BCD Travels boka en flight hem till sina studenter via Qatar.

– På söndagsmorgonen, några timmar efter det vi pratas vid i telefon, kom ett stort efterskalv, 6.7 på Richterskalan. Studenterna hörde av sig efteråt, de hade lyckats sätta sig i säkerhet och springa ut till en golfbana.

Efter det blev det inga fler dramatiska efterskalv och studenterna hade bara att vänta på att få komma iväg.

– Tiden kryper fram för dem och vi kan inte annat än hoppas att planet går som sagt. Det är stora förseningar hela tiden och jag tänker inte andas ut innan planet lyft, konstaterade Kerstin Hawkins ännu på måndagen.

Natten till tisdagen kom studenterna iväg och väntas hem under tisdagskvällen.

Publicerad 2015-04-27

(Uppdaterad 2015-04-29 13:29)