Två miljoner i postdoc-stöd till forskning om kvinnors hjärthälsa

Sofie Sederholm Lawesson, som doktorerat vid IMH och som verkar som överläkare på hjärtkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, har tilldelats AFA Försäkrings postdoc-stöd på 2 miljoner kronor. Forskningen kretsar kring kranskärlsjukdom hos kvinnor.

Sofia Sederholm Lawesson Sofie Sederholm Lawesson. Foto: Kajsa Juslin
Sofie Sederholm Lawesson befinner sig just på Stanford University i Kalifornien – där hon fortsätter att utveckla sin forskning om kvinnors hjärthälsa.

Hon har två pågående projekt där hon undersöker hur val av levnadsvanor kan förebygga hjärtinfarkt för kvinnor efter klimakteriet respektive för kvinnor med njursjukdom. Hon har ytterligare två forskningsprojekt på gång, båda inom besläktade områden.

– Det känns fantastiskt roligt och överraskande att få post doc-stödet. Jag har i flera år varit intresserad av könsskillnader vid hjärtinfarkt, såsom skillnader i symtom, behandling, komplikationer och prognos. Det har i sin tur lett till att jag riktat in mig på kvinnors hjärthälsa och nu befinner mig på Stanford University för att försöka etablera forskningssamarbeten, säger Sofia Sederholm Lawesson till AFA försäkring i ett pressmeddelande.

Post doc-stödet innebär att hon kan fortsätta sina två huvudspår inom forskningen om preventiv kardiologi, alltså vad som kan förebygga hjärtinfarkt.

– Projektet om kvinnor som genomgått klimakteriet är mer förebyggande och där handlar det om att visa att om man lever på rätt sätt så kan man skydda sig mot hjärtinfarkt. Vi vill i detalj kunna beskriva om exempelvis dagliga promenader kan fungera förebyggande och hur motion tidigare och senare i livet påverkar risken. I projektet med njursjuka kvinnor vill vi öka medvetenheten om att nedsatt njurfunktion ökar risken för hjärtinfarkt, i synnerhet för kvinnor, och att det även där går att förbättra sin hjärthälsa, säger Sofia Sederholm Lawesson.

Läs mer om forskningsområdetVisa/dölj innehåll