Spexmästarna laddar för SM

De regerande svenska mästarna i spex har hektiska dagar framför sig. Om bara ett par veckor är det upp till bevis - ska man lyckas ta hem segerbucklan än en gång? 

 

 

- Folk är taggade och jobbar på för fullt. Vi har skrivit ett helt nytt manus och sytt nya kostymer och många är kvar här till sent på kvällarna, säger Sofie Lärkhammar, som tillsammans med Karl Södrén är så kallad producteur för spexet.  

Repetitioner inför Spex-SM 2017På Forumteatern i Kårhuset Kollektivet är det full fart. Kulisser ska fixas, kostymer ska sys och scener ska repeteras så att allt sitter som det ska inför premiären nästa torsdag. Spexet "Revolutionärerna - en tramsatlantisk historia" spelas upp för allmänheten under tre dagar, för att en vecka senare, under Kristi Himmelfärdshelgen, vara ett av bidragen i Sverigemästerskapen som hålls i Örebro.

- Det blir ett stort sällskap som beger sig dit. Vi är omkring 60-70 personer och på det all rekvisita som ska med.

Spex-SM hålls vart femte år, och de senaste två gångerna har Linköpings studentspex tagit guld. 2012 samarbetade dom med Holgerspexet och tog då hem guld i tre klasser. Samma samarbete satsar man på i år, och frågan är om de kommer att lyckas försvara guldet.

- Det ska bli jättespännande att se. Jag tror att eftersom vi slår ihop det bästa från två föreningar, så är det bara att åka dit och leverera och ha kul. Då kommer det att stråla ut till publiken. 

Repetition spex-SM 2017Kortfattat så handlar spexet om Marie Antoinette, som är trött på det franska hovlivet, och Axel von Fersen, som vill gå med i fredsrörelsen i USA. De båda ger sig ut på äventyr. Men det krävs mer än en bra story för att ro hem ett guld. Energi på scenen och en engagerad publik är två andra viktiga komponenter.

- Och så får det gärna vara många dåliga ordvitsar. Det ska nästan göra lite ont, och man ska tänka ”varför skrattade jag åt det där, det var ju egentligen inte roligt”, säger Sofie Lärkhammar.


Spelschema

Torsdag 18 maj kl 19:30

Fredag 19 maj kl 19:30

Lördag 20:e maj kl 17:00

Lördag 20:e maj kl 19:00

Föreställningarna spelas på Forumteatern i Kårhuset Kollektivet på Ågatan 55 i Linköping. 

Fler nyheter från LiU