Dagar fyllda med språk 

Musik, workshops, föreläsningar, och en avslutande konsert med den tysk-mexikanska artisten Taiga Trece. Under tisdagen fick länets gymnasieelever lära sig mer om språk under en av LiU:s språkdagar. 

Språkdagarna 2017Omkring 600 högstadie- och gymnasieelever från regionen deltar i Språkdagarna som hålls på Campus Valla i veckan. Det är institutionen för kultur och kommunikation, IKK, som öppnar upp sina lokaler för elever som läser spanska, franska eller tyska. Onsdagen är vikt åt högstadieelever, och tisdagen åt gymnasieelever. Den årliga språkdagen kom till efter det europeiska språkåret 2011, med syfte att uppmärksamma Europas alla språk och inspirera till språkstudier. 

I en av salarna fylls rummet med spanska toner. Det är Richard Hirsch, pensionerad före detta professor i allmän språkvetenskap vid LiU, som genom musik lär gymnasieeleverna om spanska rytmer och spansk musiktradition. När han själv var i elevernas ålder lade han studierna på hyllan för att åka till Spanien och lära sig spela spansk gitarr. 

Språkdagarna 2017I en annan sal får elever som läser franska delta i en musikworkshop tillsammans med LiU:s lärare Julien Renard och Gwenaelle Clairet. 

- Språk är en öppning för världen, oavsett vad man kan, eller vad man vill göra efter sina studier, säger Gwenaelle Clairet. 

Under workshopen får eleverna titta och lyssna på en musikvideo med den franska sångaren Claudio Capéo, och låten Un homme debout, för att sedan diskutera låttexten tillsammans. 

- Vi hoppas att eleverna får mersmak på språk efter att ha deltagit på Språkdagarna, och att de fortsätter läsa språk på universitetet, antingen på grundnivå, eller programnivå. Många studenter på Linköpings universitet har hjälp av sina franskastudier. Till exempel de som vill arbeta som affärsjurister inom EU, eller sjuksköterskor som vill åka och arbeta i Afrika, säger Julien Renard.

 

Språkdagarna 2017Språkläraren Mia Lindkvist är på plats tillsammans med en grupp elever från Hagagymnasiet i Norrköping.

- Det är stort för eleverna att komma hit och se universitetsmiljön och alla studenter. Det är nyttigt att se hur lärarna är här, och att få titta på föreläsningssalarna, och se att det inte är så farligt som de kanske trott tidigare, säger hon.  

Joséphine Calas, själv från Frankrike, är en av de elever som deltar i workshopen, och hon tycker om det hon hittills hunnit se av universitetet och Campus Valla. 

Språkdagarna 2017- Jag tycker att universitetet verkar bättre än gymnasiet. Svårt att sätta fingret på hur, men det verkar mer avslappnat på något sätt, säger hon. 

Hon har själv planer på att fortsätta studera på universitetet efter gymnasiet, men kanske inte specifikt språk.

- Det lutar åt konst, men jag är inte helt säker, säger hon. 

Under dagen fick eleverna också lära sig mer om LiU:s utbyte med spansktalande länder,  lyssna på studenter som berättade om hur det är att läsa franska på universitetsnivå och delta i litteraturworkshops.