Spring för välgörenhet

Den 3 maj går Elimu-loppet av stapeln på Campus Valla. Intäkterna från loppet går till välgörenhet i Kenya, Ghana och Tanzania.

Löpare. Foto: IstockphotoElimu är en ideell förening för lärarstudenter som jobbar för att ge eleverna vid en gymnasieskola utanför Nairobi en modern utbildning.
-Intäkterna går till en gymnasieskola för ungdomar som annars inte har råd att gå i skolan. Vi finansierar skolmaterial, lärarlöner, luncher till barnen, byggandet av ett flickinternat och liknande, säger Amanda Ekelund, en av de engagerade i föreningen.

Pengarna delas på hälften mellan Elimu och studentföreningen Ingenjörer utan gränser, som för andra året är med och arrangerar loppet.
-Vi skickar två volontärer till en skola i Ghana som ska installera en vattentank för att förbättra hygienen på skolan. I Tanzania kommer en volontär utforma en försäljningsverksamhet för ett lokalt företags solpaneler. De kommer också göra elinstallationer på en flickskola som företaget bedriver, säger John Schill från Ingenjörer utan gränser.

I vanliga fall ligger den insamlade summan på omkring 15 000 kronor. 2013 var rekordår, då fick man in 25 000 kronor.
-I år hoppas vi på många deltagare, bra väder och generösa bidrag så projekten kan leva vidare och utvecklas.

Loppet består av två valbara sträckor på fem eller tio kilometer. Att delta individuellt kostar 100 kronor och som lag 350 kronor. Anmäla sig individuellt gör man här  och som lag här Det går även bra att anmäla sig på plats.