Stina och Malin, tidigare studenter

För knappt ett år fick Gruv Stina Hellquist och Malin Lindberg förfrågan om de ville köpa en tapetserarverkstad på Söder. De hade precis blivit klara med sina studier på tapetserarprogrammet på Carl Malmsten Furniture Studies.

Namn: Gruv Stina Hellquist och Malin Lindberg
Jobb: Driver Södermalms tapetserarverkstad
Utbildning: Möbeltapetsering Carl Malmsten Furniture Studies

Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare

Stina och Maria slog till och nu driver de Södermalms tapetserarverkstad. De hade precis blivit klara med sina studier på tapetserarprogrammet på Carl Malmsten Furniture Studies. Att de skulle driva eget var inget självklart beslut.

- Vi hade gjort examensarbetet tillsammans och upptäckte att vi arbetade bra ihop. När vi fick chansen att köpa den här verkstaden gjorde vi det, säger Stina.

De flesta av kunderna är privatpersoner, många som bor i grannkvarteren på Söder där verkstaden ligger. Men de har också företag som kunder. Stina och Malin har valt att satsa på en ekologisk profil och använder främst naturmaterial. De har bland annat tagit fram dynor till en förskola som arbetar med projektet giftfri förskola.

- Giftfritt och effektivt var temat för vårt examensarbete och vi ville fortsätta med den inriktningen. Visst kan det innebära att vi tappar en kund för att hen inte vill välja ett ibland dyrare men mer miljövänligt material. Men många kunder blir positivt inställda när vi förklarar våra val av material, säger Malin.

En vanlig dag på jobbet

På tapetserarverkstaden gör de allt från att klä om stolar och fåtöljer till att sy överdrag till dynor. Det kan handla om en omklädsel men också en total möbelrenovering. Den enda begränsningen är att de inte kan ta in alltför skrymmande uppdrag då deras lokal inte är så stor.

En vanlig dag på jobbet kommer Malin och Stina in vid åttatiden och börjar jobba lite med sina respektive projekt. Klockan nio är det dags för kaffe. De har öppet hela dagen och hjälps åt att ta emot kunder och telefonsamtal.  Något av det bästa med arbetet som tapetserare är att de gör nytta, de tar tillvara gamla möbler och jobbar på så sätt med hållbarhet. Att driva eget har också varit en positiv erfarenhet trots problem ibland.

- Det är skönt att vi är två och kan bolla med varandra. Det kan vara tufft i början som tapetserare. Alla möbler är olika, och man ställs inför nya problem som vi själva måste lösa. Får vi mer erfarenhet kan vi arbeta snabbare. Det finns en motsättning i yrket – vi jobbar med detaljer men måste hitta genvägar och effektiva sätt att arbeta för att få lönsamhet i det vi gör, säger Malin

All administration som ett eget företag innebär är inte alltid lika roligt och de har tagit hjälp med bokföringen. Stina och Malin anser att det kan vara svårt att ta betalt för hantverk. Nu i början har det varit många investeringar och de har ännu inte kunnat ta ut någon lön. Malin funderar på att ta ett extra jobb för att få ekonomin att gå runt.

- Vi har barn båda två och arbetar inte heltid. Hade vi varit yngre och utan familj hade vi kunnat jobba mycket mer. Men det här är något vi valt, och det är skönt att driva eget då det är vi själva som bestämmer våra arbetstider, säger Stina.

Nystart

Både Stina och Malin har haft andra yrken innan de sadlade om för att satsa på möbeltapetsering. Stina hade jobbat ett tiotal år som koordinator på SF.

- Jag hade inte tänkt att jag skulle vara där så länge och var i tanken hela tiden på väg till något annat. Och till slut så bestämde jag mig för att göra det. Jag gick ett år på Folkuniversitetets utbildning i möbeltapetsering och var även lärling hos en tapetserare. Jag hade kunnat fortsätta den vägen – det var inte helt självklart att börja plugga på universitet.

Men det blev studier på Carl Malmsten Furniture Studies.

- Det var kul att ha klasskamrater och lära sig saker tillsammans. På skolan får man ett brett nätverk med hantverkarna på de andra utbildningarna. Genom utbildningen fick jag en bredd som jag inte haft annars. Till exempel lärde jag mig stilhistoria. Att vi kunde göra gesällarbetet inom programmet var viktigt för mig.

Om Stina hade ganska gedigna kunskaper inom tapetsering innan hon började utbildningen hade Malin bara gjort en kortare kurs.

- Jag hade arbetat länge som bildlärare och var trött på skolan. Och även om jag inte kunde så mycket om möbeltapetsering hade jag stor erfarenhet av olika sorters hantverk. Jag hade verkligen nytta av all praktisk utbildning på skolan och för mig var det bra att praktiken kom sent i utbildningen. Om den hade varit tidigare hade jag nog inte kunnat tillgodogöra mig den på ett bra sätt.

Hittat drömjobbet

Båda gjorde sina gesällarbeten inom ramen för utbildningen. Stina gjorde om en 40-tals fåtölj från grunden och Malin satsade på en tvåsitsig soffa från 1800-talet.

Idag tycker Stina och Malin att de har hittat sina drömjobb. På frågan om vad de gör om fem år svarar de tvärsäkert att de jobbar kvar på sin verkstad, och då förhoppningsvis med bättre lönsamhet. Vad skulle de ge för råd till andra som också vill börja läsa på Carl Malmsten Furniture Studies.

- Gör det! Det kan vara bra att skaffa sig erfarenhet innan du påbörjar din utbildning. Då har du lättare att ta till dig undervisningen och kan finslipa på detaljerna.

En dag på jobbet

Tapetserarverkstadens skylt
Södermalms Tapetserarverkstad
Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare
Malin klär om en fåtölj.
Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare
Fåtöljen som Malin ska klä om. Hon börjar från grunden.
Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare
Några av de verktyg en tapetserare behöver i sitt arbete
Stina, alumn, i sin verkstad
Stina
Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare
Stina klär om plymåer. Plymåer är stoppade dynor till t.ex. en fåtölj eller en soffa.
Stina och Malin alumner arbetar som tapetserare
Verkstaden är liten och överallt finns det olika material som behövs i arbetet.

Visa/dölj innehåll