Storslam för möbelutbildningar

Det blev näst intill storslam för LiU Malmsten när möbelutbildningarna utvärderades av UKÄ. Tre av fyra utbildningar fick allra högsta betyg!

Malmstensstudenterna jobbar med skulpturFoto: David Einar NygrenUniversitetskanslerämbetetets bedömare lovordar verksamheten vid Carl Malmsten Furniture Studies, som sedan fjorton år drivs inom ramen för Linköpings universitet. Utbildningarna i möbeldesign, möbelkonservering och möbelsnickeri bedöms ha mycket hög kvalitet och utbildningen i möbeltapetsering hög kvalitet.

Glädjen är stor på LiU Malmsten när beskeden kommer.
– Det här är förstås oerhört roligt, säger studierektorn och avdelningschefen Ulf Brunne. Och närmast lysande, mot bakgrund av att vi för sex år sedan var nedläggningshotade efter en tuff utvärdering.
– Det blev som en nyttig spark i baken, vi kavlade upp ärmarna och arbetade om utbildningarna. Nu känns det som att vi verkligen fått ett kvitto på att vi lyckats!

Samtidigt finns det mörka moln på Malmstenshimlen. Alltför få ungdomar söker till utbildningarna. Till hösten är ingen antagen till årskurs 1 på utbildningarna i möbelkonservering och möbeltapetsering.
– Så även om vi självklart ska glädjas idag, så finns också en morgondag med fortsatt arbete med att rekrytera studenter. Här behöver vi all hjälp vi kan få. Samtidigt blir det lättare med dessa utvärderingar i ryggen, säger Ulf Brunne.

Ansvaret för utbildningarna ligger under programnämnden för maskinteknik och design på Tekniska högskolan. Även där är glädjen stor.
– Verksamheten vid Carl Malmsten Furniture Studies har nu verkligen visat att kvaliteten är mycket hög både i det traditionella och det akademiska hantverket, säger professor Matts Karlsson, ordförande i programnämnden.

­– Det är fantastiskt roligt att alla utbildningarna vid Carl Malmsten Furniture Studies får detta erkännande! Det är många som jobbat hårt för att nå detta resultat och jag vill passa på att tacka alla – en bättre avslutning på vårterminen kan man väl knappast tänka sig.

­– Detta är resultatet av ett målmedvetet arbete som pågått under flera år. Verksamheten är på plats i de nya lokalerna sedan några år och nu kan man väl verkligen säga att man har landat, säger Matts Karlsson.