Stort försök med digital tenta

En torsdag i slutet av oktober skrev 90 studenter sin tenta,
helt digitalt. Det är det första så stora försöket med digitala tentor som gjorts på LiU. Och det får både ris och ros.

Foto: Anna NilsenMona Sadeghjou och Elma Nikovic läser sin första mastertermin på Affärsjuridik. De var två av totalt 90 studenterna som tentade i kursen Kredit och obeståndsrätt, helt digitalt.
- Idén är bra, det är effektiv, lätt att gå tillbaka och ändra och man kan få tillbaka tentan snabbare, säger Elma Nikovic.
- Men, stressen och oron för tekniken gjorde att man hade tankarna på annat än själva tentan, säger Mona Sadeghjou. Vad händer om datorn kraschar? Och särskilt som det faktiskt hände en student under tentan.
- Vi hade ett tekniskt strul med en dator som startade om och det studenten skrivit försvann. Studenten fick tilläggstid men sådant får inte hända och enligt IT-avdelningen ska problemet nu vara av hjälpt.
Det säger Emil Elgebrant, kursansvarig för kursen Kredit och obeståndsrätt och, tillsammans med en kollega, examinator för kursen. Han tycker att den digitala tentan fungerade utmärkt och ser inga nackdelar.

Slipper tolka handstilar

Foto: Elisabet Wahrby- Pappershanteringen är den stora skillnaden. Man behöver inte vänta på att tentorna ska samlas in, man kan börja rätta direkt och man kan sitta var som helst och göra det. Administrativt är digitala tentor en avlastning. Själva rättningen gick också mycket smidigare, tycker Emil Elgebrant.
- Jag trodde att jag skulle få in mycket längre texter när tentan skrevs digitalt. Men så upplevde jag det inte. Och framför allt – jag slapp tolka handstilar. Studenten har tillgång till words hela kapacitet och kan flytta omkring stycken i dokumentet. Det gjorde att läsningen gick snabbare.
I rättningen kunde Emil Elgebrant också använda kommentarsfunktionen i word. Det underlättar för studenten och sparar tid för examinatorn. Några minuter per tenta blir mycket sparad tid. Det är också bra att ha snabb tillgång till sitt underlag till exempel vid en omprövning.
- För min del får man väldigt gärna fortsätta med digitala tentor. Jag ser inga nackdelar. Man är visserligen beroende av att datasystemet fungerar och skulle studenterna vilja rita en skiss så fungerar det dåligt i word. Men jag kommer att rösta för fler digitala tentor. Det går åt det här hållet, överallt.

Oro för det tekniska

Foto: Elisabet WahrbyÄven studenterna kan se fördelarna med digitala tentor, även om oron för det tekniska hela tiden fanns där och stal fokus. Enkelt och effektivt och så får man tillbaka tentorna snabbare. De tekniska problemen ordnar de nog till, tror de.
- Men jag hade önskat att de inte valde just den här kursen, säger Mona. Det är vår första masterkurs, den är stor, 15 poäng, och väldigt viktig.
- Vi hade också behövt lite mer utrymme, säger Elma. Tentan var i en datasal. Men vi får ha med oss böcker och anteckningar. Jag hade tolv böcker med mig och det fick inte plats på bordet.
På önskelistan står också att tentavakterna hade varit mer kunniga på tekniken. Två IT-killar fanns på plats, men det räckte inte, man fick vänta länge innan man fick hjälp.

Hur ser de då på möjligheterna att fuska på en digital tenta?
- Det går inte att fuska på en juridiktenta. Vi får ha böcker och anteckningar med oss och i tentan ska man argumentera och resonera. Svaret går inte att googla fram, det finns inget exakt rätt eller fel.

Så hur gick det, klarade de tentan?
Ja, både Elma och Mona klarade tentan!

Läs tidigare artikel: Nu införs digitala tentor

Publicerad 2015-11-30