Stort intresse för Campus Norrköping

De guidade turerna var fullbokade, filmvisningarna i Visualiseringscenter fullsatta och föreläsningarna välbesökta. Uppskattningsvis kom över tusen besökare för att fira Campus Norrköpings 20-årsjubileum.

Visualiseringscenter visar Sjöfartsverkets film om Östersjön under Öppet Hus på Campus NorrköpingDet var ett fullmatat program som universitetet satt ihop då man bjöd in allmänheten till Öppet hus för att fira sitt 20-årsjubileum. Bland de populärvetenskapliga föreläsningarna kunde man välja på allt från korruption, bilbränder och klimatavtal till stress, elektronisk hälsa och värmekameror. Fullbokade guidturer avgick varje timme från Kåkenhus medan Clinicum, beslutsarenan och studentmässan höll öppet under hela dagen. För att nu bara nämna något ur utbudet.

Jan-Erik och Hjördis Hagström gick en guidad visning på Campus NorrköpingOch det var många som var nyfikna på stadens unga universitet som flyttat in i det, numera, vackra gamla industrilandskapet. Det var ju så sent som 1970 som den sista textilfabriken, stängde för gott, många Norrköpingsbor har en relation till området och dess industrier. Men kanske inte alla till universitetet.
Två av alla dem som fick en guidad visning var Jan-Erik och Hjördis Hagström.
- Vi flyttade från Norrköping för 20 år sedan och har nu flyttat tillbaka. Vi hade ingen aning om att det gick så många studenter här eller att det var så många anställda. Miljön är väldigt fin, visningen var fantastisk och guiden duktig. Det här var väldigt roligt!

Historia och framtid

Visningarna bjöd på en blandning av det gamla och det senaste nya, kryddat med anekdoter om kakelplattor, trägolv och konstverk. Vid Kåkenhus pampiga entrén kan man fortfarande se delar av Yllefabrikens lastkaj. Några våningar ner finns resterna av en skvaltkvarn från 1500-talet och ett par våningar upp framtidens forskning om solpaneler. Historien är aldrig långt borta på Campus Norrköping. Men inte heller framtiden.
De besökare som tog sig över campusbron till Kopparhammaren kunde ta sig en titt in i den världsunika Norrköpings beslutsarena där Erik Glaas och Mattias Hjerpe från Centrum för klimatpolitisk forskning tog emot en aldrig sinande ström av diskussionsglada och frågvisa besökare.
- Intresset har varit stort, folk är nyfikna och undrar vad vi gör här, berättade Mattias Hjerpe. I början av dagen kom det många som visste att arenan fanns men som inte haft möjlighet att se den. Nu droppar det in folk som aldrig hört talas om den.

Synliga studenter

Emily Klemedsson, miljövetarprogramet, visar miljövetarlabbetVisualiseringscenter, granne med beslutsarenan, är alltid populärt, men särskilt under Öppet Hus. Här kunde man räkna in dubbelt så många besökare som under en vanlig lördag. Filmvisningarna var fullsatta liksom Anders Ynnermans presentation av hur man gör det osynliga synligt.
Många studenter var också synliga under dagen. I Kopparhammaren agerade Emily Klemedsson inkastare till miljövetarlabbet.
- Här visar vi PH-värde och alkalinitet, det är sånt som de flesta känner till. När besökarna väl hittar in hit så är det ganska nyfikna på vad det är vi gör här.

KSM-studenterna Ida Gustafsson och Selma StenbergStudentmässan i Kåkenhus både syntes och hördes. Här fanns Ida Gustafsson och Selma Stenberg som läser Kultur, Samhälle och Mediegestaltning.
- Vår utbildning är väldigt praktiskt och det vill vi visa. Vi har till exempel ett fotobås där man kan klä ut sig och bli fotograferad eller så kan man prata i vår pod. Det är roligt att fira Campus Norrköping 20 år, Norrköpingsbornas intresse verkar vara stort.
Föreläsningarna under dagen lockade totalt 350 personer, de guidade turerna var fullbokade och de öppna verksamheterna hade en ständig ström av besökare. Uppskattningsvis kom över tusen personer till Campus Norrköping och Öppet Hus. Nu ser vi fram emot 30-årsjubileet!