
Affärsidkare, uppfinnare och forskare som behöver hjälp med att utveckla en idé har fått hjälp av studenterna för att komma vidare med konceptet, eller skrota det. Studenterna har gjort affärsplaner och genomlysningar av idéerna. En del av dem har kommit fram med egna affärsidéer.
Utgår från sin egen vardag
Olof Hjelm (t h på bilden) undervisar i kursen Miljödriven affärsutveckling där studenterna på civilingenjörsprogrammet Energi, Miljö, Management ska omsätta sin kunskap i en företagsidé.
– Tanken är de ska ta fram en idé som löser ett miljöproblem. Ofta utgår de från sin egen vardag, förklarar han.
Ett exempel på det och som visades upp på mässan är en slitstark och återbruksvänlig strumpbyxa som några av studenterna utvecklat.
– När vi fick uppgiften att lösa något miljöproblem så tänkte vi direkt på strumpbyxor. De går ju alltid sönder, det är så irriterande, säger Anna Allert, som läser Energi, Miljö, Management.
Hon och de andra runt montern berättar att strumpbyxan, när den togs fram på 1940-talet, höll hur länge som helst. Då tjänade företagen inga pengar på den och därför tillverkas nu enbart strumpbyxor som snabbt går sönder. Helt galet, tycker studenterna. Därför har de utvecklat en starkt hållbar strumpbyxa gjord av spindelsilke, framtaget i labb. Teknologin med spindelsilke är ännu inte tillräckligt utvecklad så de har inga planer på att idag jobba vidare med företagsidén.
– Men om inte annat så har vi i alla fall gjort något av vår idé, konstaterar Tea Göransson.
– Det finns verkligen ett behov, påpekar Emilia Wester.
Hyra en bikupa
En av affärsidkarna som fått hjälp att utveckla sitt koncept är yrkesbiodlaren Björn Flood. Några studenter har undersökt allmänhetens intresse för hans trädgårdskupa där vem som vill kan få hyra en bikupa, och service av den, för att på så vis få en ökad pollinering i sin trädgård.
– Studenterna har hjälpt mig med sådant jag inte själv hinner med, säger Björn Flood.
Och de tror på hans idé.
– En del kunder har testat att använda den. En av dem hade för första gången fått päron i sitt träd. Vi tror att trädgårdskupan kan vara intressant både för barnfamiljer och pensionärer som vill lära sig mer. Det gäller mest att övertyga folk om att bin inte är farliga, säger Malin Gustavsson som läser teknisk biologi.
En lång rad andra idéer presenterades också. Däribland Cloud Incubator, en slags plattform där personer med olika idéer matchas ihop med varandra, och My Idolls, en miljövänlig docka med olika slags hår och hudfärg som inte ser ut som en barbie utan visar hur människokroppen ser ut, på riktigt.
Minimässan arrangerades på CreActive i Mjärdevi Science Park. Ett 70-tal studenter var involverade i projekten.
Översta bilden: Yrkesbiodlaren Björn Flood tillsammans med studenterna Jessika Hellström, Sammy Johansson och Malin Gustavsson
Bild 2: Lärarna Charlotte Norrman och Olof Hjelm
Bild 3: Studenterna Anna Allert, Tea Göransson och Emilia Wester
Nedre bilden: Studenten Josefine Höög framför montern om en normkritisk docka.
Foto: Studentfotograf Anton Kurkkio
Publicerad 2015-12-22