Studenter satsar på hållbarhet

Intresset för hållbarhet växer bland landets studenter. Det menar i alla fall Christian Fickler och Linnea Nedar som är med i ett nätverk som samarbetar med företag kring hållbarhet.

Christian Fickler och Linnéa Jedar driver nätverket Sustainergies

– Företagen ser problem. Vi studenter ser möjligheter, säger Christian Fickler som läser tredje året på civilingenjörsutbildningen Energi, miljö, management.

Han och Linnea Nedar är projektledare i Linköping för det ideella nätverket Sustainergies som finns på flera platser i Sverige och har femtusen studenter som är anslutna.

– Sustainergies är en karriärplattform mellan studenter och företag. Företagen berättar om sitt hållbarhetsarbete, ger studenterna ett case som de sedan handfast jobbar med gratis. Företagen upptäcker massor av kunniga människor inom området, studenterna lär sig en massa och får kontakt med arbetsgivare, förklarar Linnea Nedar.

Även hon läser tredje året till civilingenjör, men med inriktning Maskinteknik. På en arbetsmarknadsmässa förra året fick hon frågan om hon ville starta en lokalavdelning av nätverket i Linköping. Det ville hon, och hon ville samarbeta med Christian i det arbetet. Han har tidigare jobbat som hållbarhetscoach på ett hotell, inom ramen för nätverket, och ser stora möjligheter med att satsa på hållbarhet sett både ur ett socialt och ekologiskt perspektiv, men även rent affärsmässigt.

Under våren har de byggt upp verksamheten i Linköping och i ett pilotprojekt, kallat CSR Live, samarbetat med Cloettas hållbarhetsavdelning. 24 studenter – alltifrån Turismprogrammet till Systemvetenskap och olika civilingenjörsprogram – har deltagit och jobbat tillsammans över sina blivande yrkesgrupper. De har fått olika uppgifter kring hur företaget skulle kunna utveckla sitt hållbarhetsarbete.

– Det handlar om alltifrån möjligheter att utvinna palmolja ekologiskt till att förhålla sig till barnarbete och hjälpa kakaobönderna till rimliga villkor, säger Linnea Nedar.

Intresset från LiU-studenterna har varit stort och därför kommer arbetet att fortsätta i höst. Nya projektledare tar vid och tre nya företag i Linköping involveras.

– Det här är en grym möjlighet att testa saker på riktigt, att knyta ihop de teoretiska kunskaperna med arbetslivet, konstaterar Christian Fickler.

Mer om Sustainergies

Publicerad 2015-06-09