Det innebär också att mottagningen av de nya studenterna, Nolle-P, är igång.
- De får en introduktion in i studentlivet, både vad gäller studier och det sociala. Jag tror ingen student glömmer den här första perioden, alla verkar tycka den är så himla rolig, säger Andreas Whålen, kårordförande för studentkåren StuFF.
Det är de tre studentkårerna som ansvarar för Nolle-P som pågår under två veckor för varje program. Äldre studenter tar hand om de nya. De nya teknologstudenterna, liksom några studenter på program på Filosofiska fakulteten och flera internationella studenter som börjar med att läsa svenska har redan anlänt. Den 22 augusti börjar lärarstudenterna och flertalet studenter på Filosofiska fakulteten, veckan därpå är det dags för studenterna på Medicinska fakulteten.
"Suveränt mottagande"
Tobias Elf Svensson, från Linköping, och Sebastian Sundin från Uppsala har precis börjat på PA-programmet (personal- och arbetsvetenskap). Efter bara en dag tycker de att de fått ett suveränt mottagande.
- Vi är 70 personer i klassen och har jättebra faddrar, vi märker att det finns ett stort engagemang, säger Tobias Elf Svensson.
Utbytesstudenter som läser svenska
Shuqi Huang och Xiaomin Qin kom till Linköping för några veckor sedan. De är utbytesstudenter från Jinan University i Kina och ska läsa ett masterprogram inom företagsledning. Det är första gången de är utomlands.
- Vi har haft en lång resa. Allt är annorlunda från Kina och vi vill ta in så mycket som möjligt av det nya. Jag älskar landskapet här, säger Shuqi Huang och får medhåll av Xiaomin Qin som ändå tycker det är lite väl kallt i Sverige.
Just nu läser de svenska och har träffat Luna Yuen i sin klass. Luna kommer från Hongkong men har just avslutat highschoolstudier i England.
- Efter det har jag backpackat ensam i 14 länder och den sista destinationen var Stockholm. Jag kände att ”this is the place” och gav upp tanken på att börja universitetsutbildning i England. Kulturen och naturen här är helt fantastisk, tycker Luna Yuen.
Nu ska hon läsa svenska i ett år och därefter söka till ett kandidatprogram på LiU, antingen med inriktning mot design eller ingenjör. Hon har på sina två veckor i Linköping redan lärt sig några av de viktigaste svenska fraserna och nämner två på klockren svenska: ”Ta det lugnt” och ”Kan jag få en kanelbulle, tack.”
Foto: Elisabet Wahrby och Cecilia Olsson