Supertalang, upptäckare och en framtida ledare

Sara Magnusson är tjejen som aldrig får nog. Hon läser
industriell ekonomi, sitter i styrelsen för Sveriges Ingenjörer och
driver ett eget företag. Snart väntar nya äventyr i Guatemala och MIT Global Startup Workshop.

Sara MagnussonFoto: Privat; Dessutom fick hon nyligen ta emot utmärkelsen ”Årets framtida ledare” på Berns under årets upplaga av Universum Awards.

Det är svårt att inte imponeras av Sara Magnussons driftighet.
Själv beskriver hon sig som något av en upptäckare. Ständigt på jakt efter nya upplevelser och möten. Nyfikenheten var också en viktig anledning till att hon år 2005 lämnade föräldrahemmet i Växjö och begav sig till Kiruna för att läsa på Rymdgymnasiet.

Att dyka ner i det okända

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap och teknik. Det händer så mycket häftigt runt omkring oss som är väldigt svårt att förstå. Det är det som gör livet spännande. Att flytta till Kiruna var en fantastisk möjlighet att få dyka ner i allt det där okända.
Så småningom växte sig även intresset för ekonomi och entreprenörskap allt större. Efter studenten bar det därför av till Linköpings universitet och utbildningen till civilingenjör i Industriell ekonomi.

Kärleken till naturvetenskapen dröjde sig dock kvar. År 2013 bestämde hon sig därför för att förena sina intressen och tillsammans med kurskamraten Adam Schield startade hon Experimentfabriken. Företaget anordnar kurser inom naturvetenskap och teknik. Undervisningen sköts av studenter på universitetet och riktar sig till barn och ungdomar. Ett alternativ till mer traditionella fritidsintressen, menar Sara Magnusson:

– Idag finns det så många bra möjligheter för de som tycker att det är kul att spela fotboll eller piano. Om du däremot tycker att det är roligt att programmera och labba så är du hänvisad till att lära dig på egen hand. Jag vill att fler ska få chansen att prova på alla de här spännande sakerna innan det blir sådär väldigt teoriförankrat och tungt i skolan.

Sedan starten har Sara Magnusson och hennes kollega fått en hel del uppmärksamhet i media och 2013 utsågs hon till Årets Supertalang av tidningen Veckans affärer och nyligen fick hon också titeln Årets framtida ledare på Universum Awards.

Offrar inget

Livet som entreprenör är samtidigt inte enbart en dans på rosor. I synnerhet då man samtidigt studerar heltid. Trots det upplever Sara Magnusson inte att hon tvingas offra något.
– Visst, jag är förmodligen inte den som går på flest fester men det är inte det som skapar värde för mig. Jag gör det jag brinner för och min inställning är att ta alla chanser som kommer. Om det sedan visar sig att det inte funkar i slutändan så får jag ta det då.
Det var just en sådan chansning som skulle komma att leda henne in på nästa äventyr. Allt började med att en kompis publicerade en uppmaning på Facebook om att söka MIT:s stipendium för deltagande vid MIT Global Startup Workshop, en årligt återkommande konferens för studenter och entreprenörer från alla världens ändar.
Trots att Sara Magnusson knappt visste vad det hela gick ut på så lät hon sin vana trogen nyfikenheten styra och skickade in en ansökan. Ett par veckor senare kom svaret. Hon var en av de utvalda.

Idéer till coola företag

Konferensen arrangeras denna gång i Guatemala city och då stipendiet inte täckte resan så beslutade sig Linköpings universitet för att gå in med sponsring. Så nu kan Sara Magnusson blicka fram emot tre dagar fullspäckade med paneldebatter och föreläsningar, men kanske framförallt nya spännande möten.
– Det ska bli riktigt kul. Det jag ser fram emot allra mest är nog ändå att få träffa alla studenter och entreprenörer som kommer dit. Dels för att få idéer till coola företag men också för att knyta nya kontakter. Vem vet kanske hittar jag mina framtida affärspartners i myllret av människor.
Att det är inom näringslivet som Sara Magnusson ser sin framtid råder det ingen tvekan om. På frågan om var hon hoppas befinna sig om femton år kommer svaret lika snabbt som säkert.
– Jag vill jobba som vd för ett stort teknikföretag som arbetar med innovativ teknik. Fast skulle det inte bli så, så kommer jag inte att vara besviken. För då gör jag säkert något mycket coolare.

Läs Saras blogg:

Text: Joel Käll Karlsson, studentreporter