Svårast för internationella studenter att hitta bostad

Nu börjar de internationella studenterna anlända till universitetet och många har svårt att hitta bostad.

Matlagning bland studenterFoto: Ida Srensen– Det ser både ljust och mörkt ut. Studenter och flyktingar konkurrerar om samma billiga boende. Flera privatpersoner hyr ut till ensamkommande unga och en del vandrarhem har gjorts om till migrationsboende. Samtidigt byggs det mycket nytt både i Linköping och Norrköping, säger Linda Espling, boendeombud på KOMBO, studenternas hyresgästorganisation på LiU.

Studenterna från andra länder har i år också tillgång till fler korridorrum i bland annat Ryd. Och i oktober kan de första hyresgästerna flytta in i kvarteret Irrblosset nära Campus Valla, där 218 lägenheter byggs.

Den svåraste perioden att hitta bostad är i början av terminen.

–De internationella studenterna har det tuffast att hitta boende, ofta för att de är här en kort period. I slutet av augusti brukar vi ha som flest i våra nödboenden, säger Linda Espling.

Nödboendet består av två trerumslägenheter i Linköping och en i Norrköping där 15 personer per lägenhet kan sova på luftmadrasser.

– Det är förstås inte optimalt men ändå tak över huvudet.

Ny webbtjänst för kollektivboende

En ny webbtjänst ”Bo Tillsammans” lanserades för ett drygt år sedan på initiativ av studenter och alumner från LiU. Inriktningen är att hitta eller erbjuda ett delat boende, även för de som letar efter kollektivt boende med barn eller för ett nytt socialt utbyte över kulturella gränser.

– Vi samarbetar med dem, många vill bo i kollektiv och via Bo Tillsammans-sajten är det lätt att både hyra och hyra ut i kollektiv.

Linda Espling välkomnar fler privata hyresvärdar att höra av sig.

– Om någon har en sovplats över för bara någon vecka, en månad eller kanske en termin så är det jättebra. Allt är välkommet.

Till studenterna vill hon framföra att de inte ska vara rädda för att pendla. Boende finns även i orter som Mjölby, Motala och Kimstad.

– Även om boendet inte är ordnat så är det viktigt att studenterna kommer på uppropet, det finns tillfälliga bostadslösningar att tillgå.

Foto: David Einar

KOMBO