31 augusti 2015

Bostadsläget för studenter på LiU är svårt, men inte omöjligt. Söktrycket har planat ut. Och inom några år väntas flera hundra nya studentbostäder.
Sedan Annika Samuelsson började arbeta som fastighetsansvarig på Kårservice i Linköping 2010 har trycket på bostäder ökat för varje år.
- Men 2014 bröts trenden, söktrycket ökade inte längre. Och likadant är det i år, söktrycket är ungefär som förra året. Vi verkar ha toppat och planat ut.

Linköping är undantaget

Bristen på studentbostäder i Sverige bekräftas i ännu en rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Men Linköping är undantaget bland de större studentstäderna. Här kan studenterna räkna med boende redan under första terminen. Det kan även studenterna i Norrköping, även om det inte räknas som en större studentstad.
- Vi har toppat i kris den här veckan, säger Annika Samuelsson. Nu börjar det lösa sig för de flesta och många har bostad från och med 1 september.

Nödbostäder

Det är den här perioden, kring höstterminens start, som problemen är störst. Gamla studenter, som har omtentor, bor kvar samtidigt som nya kommer in. Även de utländska studenterna anländer nu.
- Det är svårast för de utländska studenterna att hitta bostad, säger Annika Samuelsson. De har inga kontakter, inget svenskt personnummer, kan inte komma hit i förväg och söka och ska oftast bara bo här en kortare period.
För dem, och andra som inte hittat bostad finns ”nödbostäder”. Det är sista utvägen. Här kan så många som 15 studenter få tränga ihop sig i en trea, många på luftmadrass.
- I Norrköping är det bara en handfull studenter som bott i nödbostad, säger Annika Samuelsson. I Linköping handlar det om totalt ett 60-tal under de här första veckorna, men aldrig fler än 30 samtidigt.
Norrköping hade fram till hösten 2014 bostadsgaranti för studenter. Nu är den borttagen men Annika upplever ändå att det är lättare att få bostad i Norrköping än i Linköping.
- Det här är första gången som Kårservice haft en ”bostadsförmedlings-filial” i Norrköping. Men vi upplever att det är färre besök och färre samtal i Norrköping än i Linköping.

Nya studentbostäder 2017

Egentligen är det bara veckorna precis vid höstterminens start som man kan tala om bostadsbrist för studenter i Linköping. Under vårterminen står det till och med studentrum tomma. Annika Samuelsson håller tummarna för att den utplanande trenden håller i sig fram till 2017.
- Då får vi flera hundra nya studentbostäder, både i Irrblosset och nya Vallastaden. Det kommer att lätta på trycket väldigt mycket. Men man får fortfarande väldigt gärna höra av sig till oss om man kan tänka sig att hyra ut ett rum under några veckor i början av höstterminen.

Elisabet Wahrby
2015-08-31


Tolv studentstäder rödlistas i SFS bostadsrapport
http://www.sfs.se/nyheter/12-studentstader-rodlistas-i-sfs-bostadsrapport

350 nya studentbostäder på gång
http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv/1.628839?l=sv


I Norrköping finns ingen bostadsbrist

http://www.affarsliv.com/article.aspx?articleid=8523420#.Vd8KXk7OEjk.twitter

 Publicerad 2015-08-31