Digitala vattenfärger
På 15 minuter fick publiken kunskaper om hur magnetiska sensorer kan ge oss både digitala vattenfärger och patologi och dessutom rädda liv. Niklas Wahlström beskrev fördelarna med att använda magnetiska sensorer för positionering och några av de applikationer där de har testats och använts - som de digitala vattenfärger som tidigare visades på Visualiseringscenter i Norrköping.
Foto: Monica Westman– Det var lika spännande för barn som för 70-åriga ingenjörer, sa Niklas Wahlström.
Tröghetssensorer för animerade filmer

Återtillverkning bättre och billigare
Återtillverkning upptog nästa 15 minuter.
– Återtillverkningsindustrin är lönsam och växande och i USA står den förr 2-3 procent av den totala tillverkningsindustrin, berättar Louise Lindkvist.
Här handlar det inte om att sälja begagnat utan om att plocka isär och återtillverka gamla produkter så att de blir i skick som nya och helst bättre, och dessutom billigare. När det gäller exempelvis lastbilsmotorer kan så mycket som 80 procent av motorn återanvändas vilket sparar både energi och material.
Foto: Monica Westman– Bilindustrin har nog kommit längst, många reservdelar är i dag återtillverkade, fast ingen berättar det. Kopieringsmaskiner, truckar och många it-produkter som datorer och mobiltelefoner återtillverkas också, berättar hon.
Hennes forskning handlar dock om informationsflöden och återtillverkningsindustrin skulle bli bra mycket effektivare om det flödade information såväl från den ursprungliga produktionen som från återtillverkaren tillbaka till konstruktionsbordet.
– Det finns mycket kvar att göra inom konstruktion för återtillverkning, man vill ju inte ha lim som inte går att lösa upp, popnitar eller dåliga snäpplås exempelvis, men inget av den information som finns hos återtillverkaren går idag tillbaka till den ursprungliga tillverkningen - inte ens inom de företag som både tillverkar och återtillverkar själva, säger hon.3D-bilder för radiologer
Daniel Jönsson slutligen invigde oss på sina 15 minuter i bildbehandlingens mysterier och sitt arbete för att förenkla radiologernas arbete. Bilder från ultraljudsundersökningar, magnetkameror med mera kan med datorhjälp omvandlas till 3D-bilder. Vi fick bland annat se ett foster rör sig inne i mammans mage. Det viktigaste användningsområdet är kanske annars att underlätta för radiologerna att hitta tumörer och att skilja en frisk kropp från en sjuk.
– Vi vill att 3D bilderna ska bli ett enkelt hjälpmedel för radiologerna och ett komplement till bilder i 2D, säger Daniel Jönsson.Serien Fängslande forskning på 15 minuter gavs i år för andra gången och det här var årets tredje och sista tillfälle. Doktorander vid teknisk fakultet beskriver på 15 minuter sin forskning på ett populärvetenskaplig och levande vis.
– De bästa forskarna kan presentera sin forskning i vilket sammanhang som helst, berömde också Stefan Klintström, ansvarig för kvaliteten i forskarutbildningarna på teknisk fakultet.Publicerad 2015-04-24