20 oktober 2016

För tio år sedan fick LiU och Campus Norrköping ett tillskott i form av kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation, GDK. Jubiléet har firats av studenter, alumner och lärare.
GDK firar 10 år, 2016Foto: Melinda Danielsson; studentfotografDet två dagar långa firandet inleddes med en föreläsning dit fyra alumner var inbjudna för att berätta om sina liv efter examen. Efter föreläsningen bjöds det högtidligt på tårta medan jubileumsdeltagarna hade chans att mingla med varandra. Även LiTHe Blås var på plats och överraskade med en sprudlande show. Senare på kvällen anordnade GDK-sektionen en pubkväll på Kårhuset Trappan.

Anna Strömberg, student GDK 2016Foto: Melinda Danielsson; studentfotograf– Vi ville anordna en kvällsaktivitet som skulle vara inspirerande för studenterna. Vi bestämde oss för att låta alumner svara på frågor som kan snurra i en GDK-students huvud och det handlar ofta om praktik, exjobb och arbetslivet, säger Anna Strömberg som är eventansvarig i GDK-sektionen (bilden t h).

Stor nytta av utbildningen

En av alumnerna på plats för att besvara studenternas frågor var Lucas Blom, Art Director vid reklambyrån Sitrus.

– Jag tycker att jag har haft stor nytta av utbildningen. Det är speciellt bredden på GDK som varit värdefull. I mitt jobb som AD är det väldigt viktigt att ha en bred kunskap om grafisk design och kommunikation eftersom varje projekt är helt unikt och ställer olika krav på mig och min arbetsgrupp. Jag har snart varit ett och ett halvt år på Sitrus och har under den tiden varit med och designat en ostbod för Kvibille i Halland, lanserat en lastbil för Scania och i stort sett allt däremellan. Bredden är alltså viktigare än vad man tror.

Masterutbildning startar hösten 2017

I vår får GDK sin åttonde avgångsklass och studenterna kommer vara de första att ha chans till att direkt efter sin examen påbörja den nya masterutbildningen som startar hösten 2017. Det är en tvåårig utbildning som är tänkt att vara en naturlig förlängning på GDK. Det befintliga kandidatprogrammet kommer finnas kvar men ska till hösten uppdateras.

– Programmets tre profiler; kreation, management och produktion ska göras tydligare. Utbildningen kommer också innefatta nya medieformer, arbetsroller och arbetsprocesser, något vi tycker behöver förstärkas i kunskapsstoffet, säger Tommie Nyström, programansvarig som syns på den översta bilden.

Stark stolthet

LitHe Blås på GDK:s 10-årsjubileum 2016Foto: Melinda DanielssonUnder sista dagen av firandet samlades ett hundratal studenter, ett femtiotal alumner och ett par lärare för att tillsammans fira jubileet med en sittning. Kvällen bjöd på både underhållning och tal. Tommie Nyström stod på scenen och tog upp förra årets Guldäggsgala, en gala för verksamma inom kommunikationsbranschen.

– Galan är en av de mest minnesvärda sakerna som jag varit med om under de här tio åren. Jag var på plats och fick se tio stycken GDK-alumner ta emot guld- och silverägg. Två stycken fick också kycklingstipendiet, ett stipendium som uppmuntrar nya, begåvade kreatörer. Då kände jag en oerhört stor stolthet över programmet och er studenter, avslutade han till ett ordentligt gensvar från publiken.

Studentreporter: Linda Åkerman

Studentfotograf: Melinda Danielsson