Topp-3 i landet – nu i ny kostym

I höst lanseras en uppgraderad version av kandidatprogrammet i systemvetenskap. Men först ska 40-årsjubileet firas med alumner, studenter, lärare och vänner.

System för lagerhållningSedan slutet av 1970-talet har över tusen systemvetare utbildats vid Linköpings universitet. De är tränade i att förstå IT-system ur olika perspektiv och arbetar ofta i gränslandet mellan teknik, organisation och människor.

– Utbildningen har hela tiden haft ett tydligt fokus mot IT i verksamheter, berättar Ida Lindgren, programansvarig sedan två år tillbaka.

Nu har programmet fått en ordentlig genomlysning. Profilen är densamma, men man har sett över hur olika delar på bästa sätt fogas ihop till en helhet.

Ida Lindgren– Vi har utgått från vad studenterna behöver ha med sig ut i arbetslivet. Vad möter dem där, vilka förmågor efterfrågas? Vi har lyssnat till arbetslivsrepresentanter i vårt programråd och det har även varit ett stort engagemang bland våra studenter och lärare, berättar Ida Lindgren.

Arbetet har lett till flera nya kurser och att man slipat på innehållet i tidigare kurser. Utbildningen får två inriktningar – en mot management och verksamhetsutveckling och en mot systemutveckling. De första två åren läser studenterna dock i huvudsak tillsammans.

Utbildningen avslutas med en ny kurs om systemvetarens profession.

– Det är en identitetsskapande kurs, där studenterna får arbeta med case och dra nytta av kunskaper från olika delar av utbildningen, berättar Ida Lindgren.

Styrkeposition

Nystarten görs utifrån en styrkeposition. Systemvetarprogrammet i Linköping har under senare år tillhört topp-3 i landet (tillsammans med Göteborg och Stockholm) när det gäller söktryck.

– Och våra studenter får snabbt jobb. Arbetsmarknaden skriker efter den här typen av kompetens, säger Ida Lindgren.

Annat var det i början av 2000-talet då utbildningen drabbades hårt när den s.k. IT-bubblan sprack. En tuff arbetsmarknad gjorde att söktalen sjönk som en sten i hela landet.

– Det var några svåra år innan det svängde tillbaks. Men idag känns det långt borta, säger Ida Lindgren.

Den 20 april firar man 40 år med en konferens med presentationer för alumner, studenter, lärare och vänner. Företag och organisationer ges möjlighet att berätta om sin verksamhet i en minimässa. Och på kvällen blir det klassisk sittning där studenterna håller i trådarna.

– Vi hoppas på stor tillströmning, säger Ida Lindgren.

Mer om systemvetarprogrammet