Träning som kan bota whiplashbesvär studeras vidare

Forskning vid Linköpings universitet har nyligen visat att en specifik träningsform för nacken har mycket god effekt på whiplashbesvär. Nu startar en ny studie av samma forskarteam, som ska undersöka om träningen till stor del kan göras via ett webbprogram. 


träning av nackmuskulaturen

Så många som hälften av alla de 30 000 personer som varje år drabbas av whiplashvåld, oftast i trafikolyckor, får bestående men. Det har tidigare saknats effektiv behandling för personer med långvariga whiplashbesvär. Forskarteamet under ledning av Anneli Peolsson, professor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, visade i en nyligen avslutad studie att en särskild nackträning har mycket god effekt. Ett antal deltagare blev helt besvärsfria, trots att de haft whiplashbesvär i många år. Detta var den största studien i sitt slag i världen och resultaten har väckt stor internationell uppmärksamhet.

I den nya studien som nu drar igång kommer alla deltagare att få den specifika nackträningen. Träning sker antingen regelbundet hos sjukgymnast (fysioterapeut), eller via ett webbprogram med några få besök hos sjukgymnast.Gruppbild på de tre forskarna.Maria Landén Ludvigsson, Anneli Peolsson och Gunnel Petersson.

– Webbprogrammet i den nya forskningsstudien ger en ökad flexibilitet för deltagaren och bättre förutsättningar för att även personer som bor långt från sin vårdgivare kan ta del av träningen fullt ut. Träningen med webbprogrammet kan också utföras till en lägre kostnad både för deltagare och vårdgivare, säger Gunnel Peterson, en av forskarna bakom studien.

Bakgrunden till träningens framgång är att nackens stabilitet utgörs till ca 70 procent av muskler. Hos personer som utsatts för whiplashvåld är funktionen i dessa muskler ofta störd, vilket även visats av forskargruppen genom banbrytande ultraljudsundersökningar i samband med den tidigare studien. Avvikelserna i musklernas funktion ger en sämre förmåga att stabilisera nacken vilket kan leda till en rad besvär utöver smärta.

Den nya studien pågår eller är på väg att startas upp under våren i Östergötland, Jönköping/Huskvarna, Sörmland, Örebro, Uppsala, Västerås, Västervik och Kalmar. Mer information om studien och länk till intresseanmälan finns på www.whiplashstudie.se

Kontakt Visa/dölj innehåll

Forskargruppen Visa/dölj innehåll

Mer att läsa Visa/dölj innehåll

Senaste nytt från LiU Visa/dölj innehåll