Tre bolag med LiU-rötter på 33-listan

Företagen Amra och Wematter har tagit plats på 33-listan, Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över de 33 hetaste teknikföretagen. Det innebär att det finns tre företag med LiU-rötter på årets lista – bolaget Againity är klart sedan tidigare.

Arbetsplats med två personer som sitter vid ett bord mittemot Againity är flerfaldigt prisbelönt för sin turbinlösning som omvandlar värme, exempelvis spillvärme från industrin, till el. Företaget startades av David Frykerås, entreprenör och före detta flygtekniker, och Joakim Wren, universitetslektor i mekanisk värmeteori och strömningslära vid LiU.

Amra har sina rötter i magnetkameraforskningen vid LiU och har utvecklat en metod för att exakt mäta var i kroppen fett och muskler finns. Även hos en smal person kan det finnas farligt dolt fett och genom mätningarna kan man tidigt upptäcka risken att drabbas av sjukdomar som diabetes. Amra utmärker sig genom att bli utvalt till 33-listan för tredje året i rad.

Wematter (bilden) har en egen nisch med 3D-skrivare som bygger delar som kan användas direkt i produktionen, inte bara som prototyper. Grundarna Robert Kniola och Henrik Lundgren är LiU-alumner.

Samtliga tre bolag är eller har varit kopplade till företagsinkubatorn Lead som ägs av Linköpings universitet via det helägda dotterbolaget LiU Holding.

Läs mer om Againity