Trygghetslarm tog hem East Sweden hack

20 lag med lika många smarta idéer tävlade i helgens East
Sweden Hack. Till bästa projekt utsågs Trygga, ett trygghetslarm som kombinerar teknik med människors välvilja.

När Benjamin Wiberg, Sara Björkqvist, Adam Alsegård och Anton Österblad i team Trygga blev uppkallade på scenen för att ta emot huvudpriset sent på söndagskvällen var den en mycket förvånad och ganska mållös kvartett. När de väl stod där med sin prischeck var glädjen desto större:
Vinnarna Trygga East Sweden hack 2015Foto: Magnus Johansson

– Sjukt oväntat, men jättekul, tack för ett fantastiskt hack, sa Anton Österblad, blivande civilingenjör i medieteknik.

De hade kopplat samman ett traditionellt överfallslarm med sensorer och internet. Larmet utlöses när en del av en liten bricka dras loss och slängs eller tappas på golvet. En signal går då till alla i närområdet som finns med i nätverket om exakt var personen befinner sig, även andra viktiga data om personen, omgivningen och situationen dyker upp på skärmen.

– Vårt mål var att skapa samhällsnytta och en tryggare miljö i Norrköping och Linköping med hjälp av öppna data, förklarade Anton Österblad.

En ambition som alltså fick huvudjuryn på fall. Priset är en startup-resa till Berlin.

12 priser

Under kvällen delades det ut ytterligare 12 priser på 5000 kr vardera.
Intellipark, en tjänst där man förbokar parkering, tog hem inte mindre än tre delsegrar som Bästa sharing, Bästa användarupplevelse och Bästa affäridé. Bakom Intellipark fanns Linus Andersson, Jacob Carlsson, Alexander Widar och Andreas Pelme.

Hela tre lag fick sedan ta emot två priser vardera: You feel, Voila och It´s no worry.
You feel registrerade sömnen hos bipolära personer, när sömnen är dålig ökar nämligen risken för återfall i depression. Om inte sömnen förbättrades efter en varning larmades vårdgivaren.

Voila är en tjänst där man genom att hålla sin mobil mot en bestämd punkt får mängder av information om den plats man befinner sig på, exempelvis busstider, kartor eller intressant att besöka. Extra bra för turister som inte har tillgång till internet.

It´s no worry är en tjänst som varnar när det är dags att skotta taket från snö, en kombination av mätning av trycket från den faktiska snömängden kopplat till SMHI:s väderdata.

Bästa hälsofrämjare

You feel fick pris som Bästa hälsofrämjare och Bästa kombinationskraft.
Voila bedömdes vara Bäste mobila upplevelse och Bästa design och de fyra tjejerna i It´s no worry fick ta emot pris i kategorierna Future potential och Mest innovativa vardagslösning.

Ytterligare tre priser delades ut.
Bästa samhällsansvar gick till Roboten, en robot som finns där när du behöver hjälp på stan. Till exempel kan äldre både få reda på tågtider och få sällskap till rätt perrong på stationen. Den har också koll på omgivningarna och kan berätta vilka intressanta byggnader ni passerar och även ta ett foto av dig framför en intressant plats. Fotot för du över till din egen mobil via en QR-kod.

Bästa team spirit fick team Pulsify, fyra tjejer som utvecklat en app som känner av om du är stressad och då föreslår eller helt enkelt byter låtlista så du får lugnande musik i öronen.
Lena Miranda tackar sina medarbetare
Bästa tekniska innovation gick till team Punkten där ett system genom maskininlärning hjälper lärare, skolledning och kommuner att se kopplingen mellan hur luftkvalitet, schema och skolmat påverkar koncentrationen i klassrummet.

Smarta idéer men utan pris

Några andra riktigt bra idéer som inte fick något pris var exempelvis den digitala lekplatsen där barn och ungdomar, som ofta är stillasittande vid datorn, fås att vara utomhus och röra på sig till musik. De kan även hitta på egna spel eller ändra regler efter eget huvud. Snabbhet och strategi sätts på prov och det fungerar även för lag som kan tävla mot varandra. Andra exempel är appen som visar snödjup och väderdata i kombination med trafikintensitet som hjälp att prioritera snöröjningen eller appen som med hjälp av fuktsensorer ute på en golfbana eller större odling kopplat till SMHI:s väderdata startar bevattning bara när det verkligen behövs. Sist men inte minst en varningsskylt för cyklister som ändrar budskap beroende på väder, ljusförhållanden, trafikintensitet med mera.

I East Sweden Hack som i år hölls för tredje gången var uppgiften att utveckla en pryl eller en tjänst som kopplar ihop öppna data och sakernas internet, - internet of things. 20 fyrmannalag har tillbringat helgen med att koda, koppla, konstruera, designa och klura. At döma av stämningen under avslutningskvällen var det också ett hack som gav mersmak.

Huvudarrangör är Mjärdevi med LiU som en av 10 medarrangörer. Året hack har dessutom samlat inte mindre än 24 sponsorer.

East Sweden Hack

Publicerad 2015-09-07