Tusen studenter i fackeltåg

Att Musikhjälpen gästar Linköping har inte undgått stadens
studenter. Under onsdagen gick ett tusental av dem i ett fackeltåg till  stöd för klimatflyktingar som är årets tema. Dessutom lämnade orkestern LiTHe Blås över pengar som de samlat in.

Musikhjälpen2015-Stora torget, folkhavFoto: Cecilia OlssonSedan i söndags pågår Musikhjälpen i Linköping. Fackeltåget i startenFoto: Cecilia OlssonTre programledare är inlåsta i en glasbur på Stora torget för att sända radio och tv dygnet runt. Programmet samlar i år in pengar för att ingen människa ska behöva fly undan klimatförändringar och det har skapat stort engagemang i Linköpings studentliv.

I tisdags anordnade flera festerier och teknologkåren LinTek en stor fest i kårhuset Kårallen till förmån för Musikhjälpen. Den gav drygt 205 000 kronor. Dessutom anordnade Maskinteknologsektionens festeri Festmaskineriet under onsdagskvällen ett fackeltåg till glasburen.

Barn kollar in LiU-studenternas overallerFoto: Cecilia Olsson– Vi ville få många studenter till torget iklädda overaller och samtidigt bidra till insamlingen. Då kom idén upp att vi skulle anordna ett fackeltåg. Det är jättekul att bidra till insamlingen eftersom det är så viktigt att ta hand om vår planet, säger Sara Vaghult i Festmaskineriet.

Det uppskattningsvis tusen studenter starka fackeltåget gick från Borggården till Stora Torget.

– Alla som har jobbat med det här har varit så sjukt taggade. Vi har engagerat sponsorer som bland annat har bidragit med facklor. Det har inneburit att studenterna har kunnat betala direkt till insamlingen för facklorna, säger Carl Westin, påtagligt glad och överraskad över uppslutningen.

Väl i glasburen berättade han och Sara Vaghult om initiativet Dessutom gav de en snabblektion i overaller och kravaller.

Musikhjälpen2015-Stora torget, folkhav, BlåsyranFoto: Cecilia OlssonMusikhjälpens publik fick också lära känna studentorkestern LiTHe Blås under onsdagen. Orkestern både spelade och dansade utanför glasburen och redovisade samtidigt sitt bidrag på drygt 34 000 kronor.

– Vi har gjort två konserter under veckan, dels för universitetet och dels för Sankt Kors fastigheter. Alla intäkter därifrån har gått till insamlingen, berättar Julia Larsson, spelraggare i orkestern.

Orkestern har också sålt glögg och hållit i en kårhusfest där fem kronor per såld biljett gick till insamlingen.

– Vi har planerat insamlingen sedan vi fick veta att Musikhjälpen skulle komma hit. Hela orkestern har hjälpt till, och då kände vi som har ansvarat över insamlingen att vi borde göra något extra. Därför har vi tagit fram en medalj i Musikhjälpens färger som alla orkestermedlemmar får. Vi gav en varsin medalj till programledarna också, säger Henrik Andersson i LiTHe Blås.

Musikhjälpen pågår till på lördag och till dess kommer ännu fler studentengagemang att ha genomförts till förmån för insamlingen.

Text: Adam Rindeskär, studentreporter
Foto: Cecilia Olsson, studentfotograf