TV-spelande hörselforskare löser problem

Det går att jämföra forskning med tv-spelande. I alla fall om man får tro Håkan Hua, forskaren som gjort rekordsnabb karriär och drivs av att förbättra situationen för hörselskadade

Dörren står vidöppen till Håkan Huas rum, men Super Mario Bros-figurerna sitter ensamma vid datorn. Håkan själv sitter med sin personalgrupp i fikHåkan huaarummet.

– När jag är på jobbet vill jag ha dörren öppen, det ska alltid vara ok att komma in till mig, säger den 28-åriga chefen på avdelningen för handikappvetenskap.

Håkan Hua har gjort karriär i rekordfart. På fem år har han slutfört sin utbildning, forskat och arbetat kliniskt. Han lade fram sin doktorsavhandling hösten 2014. Den visade att buller i arbetslivet påverkar hörselskadade personer mer negativt än deras normalhörande kollegor. Hörselskadade mår fysiskt och mentalt sämre och blir tröttare under arbetstid, men även efter jobbet. Håkan brinner för ämnet, men det var inte självklart att det var arbetsliv och hörsel han skulle fördjupa sig i under sina forskarstudier.

– Jag hade tidigare forskat på Sahlgrenska om cochleaimplantat och hörapparater så när LiU erbjöd detta tänkte jag ”wow, helt utanför mitt område”, säger Håkan Hua.

Det var heller inte självklart att Håkan Hua skulle bli audionom. Han läste samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet, men valde till extra kurser i ekonomi och språk. Han var alltså tidigt tvärvetenskapligt intresserad, något som gjorde att han föll för audionomutbildningen.

– Jag satt med Göteborgs universitets katalog framför mig. Jag började kolla i den framifrån, på a. När jag kom till audionom, slutade jag bläddra, säger Håkan Hua.

Fast var hade Håkan Hua varit i dag om han börjat läsa katalogen bakifrån? Framgångsrik översättare? Med hans kunskaper i kinesiska låter det möjligt.

Drivs av Gnosjöandan

Håkan Hua skrev sin avhandling på tre år, vilket är ett år kortare än de flesta tar på sig för forskarstudier. Men, att gå in för saker och göra dem lite effektivare än alla andra, det verkar vara Håkans melodi. Redan i grundskolan pluggade han mer än sina kamrater. När kompisarna gick hem tragglade Håkan kinesiska med en strikt hemspråkslärare. På universitetet började han undervisa innan han själv hade avslutat sina studier och han blev erbjuden två doktorandplatser. Varifrån kommer effektiviteten?

– Jag är uppvuxen i Gnosjö och det har nog har präglat mig. Som jag ser det behöver en forskare lite entreprenörsanda i sig för att kunna bemästra sina områden. Av Gnosjö har jag lärt mig att man ska jobba hårt.

Om dörren till arbetsrummet alltid är öppen är dock dörren till hemmet stängd. På fritiden stänger Håkan Hua ytterdörren och låser om sig. Han har betydligt färre järn i elden privat och betydligt mer tillbakadragen, till och med reserverad, om man får tro honom själv. Den fritid han har ägnar han åt familjen och åt tv-spel. Kanske faktiskt mest åt tv-spel. Håkan Hua har spelat sedan han var tre år och han tackar spelandet för sin goda engelska.

– Forskning och spelande har en del gemensamt, snabbhet, problemlösande och viljan att bli bättre på det man gör, bland annat. Det är kanske lite överdrivet att säga att man vill rädda världen med sin forskning, men i både spelens värld och i forskningen försöker man ju i alla fall göra den lite bättre.

Forskning i patientens tjänst

I Sverige lever ungefär 1,4 miljoner människor med en hörselskada som påverkar deras vardag. Det som driver Håkan Hua är att hans forskning ska kunna omsättas till en klinisk miljö så att den kommer patienterna till gagn.

Under sina forskarstudier framkom att kvinnor samt yngre med hörselnedsättning rapporterade en högre grad av besvär i sitt yrkesliv. Att ta reda på varför är ett av de många projekt som Håkan Hua arbetar med nu. Ett annat är att för en av Sveriges största tillverkare av hörhjälpmedel utvärdera ett nytt mikrofonsystem. Det ska utöver hörapparaten hjälpa hörselskadade i konferensrummet.

– Jag kommer att fortsätta forska inom området hörselskadade i arbetslivet ett tag. Men i framtiden är jag sugen på att gå tillbaka dit jag började och forska om cochleaimplantat och hörapparater igen.

Alla dörrar verkar öppna för Håkan Hua i arbetslivet.

Forskningscentrum och forskningsprojekt - Kognitiv hörselvetenskap

Forskare - Kognitiv hörselvetenskap