Två vinnare i Ellen Key-tävling

Gör Ellen Key synlig i Key-huset. Så löd tävlingsuppdraget till studenterna på Slöjd, hantverk och formgivning. Nu har inte ett utan två av tävlingsbidraget invigts och fått permanent placering i huset.

Sofie Lindholm, Frida Nyman och Kerstin Strand, ordförande i Ellen Key-sällskapet framför ett av verken. Foto: Elisabet WahrbyDet var för ungefär ett år sedan som LiU uppvaktades av Ellen Key-sällskapet med frågan – borde inte Ellen Key synas tydligare i en byggnad som faktiskt är uppkallad efter henne?
Uppdraget gick till andraårsstudenterna på programmet för Slöjd, hantverk och formgivning i form av en tävling. Arbetet passade väl in i kursen ”Föremål i kulturhistoriskt och kulturgeografiskt perspektiv”. Med sig från kursen har alla studenterna mer kunskap om Ellen Key och erfarenheten av att jobba mot offentlig beställning med ett ”skarpt” uppdrag

Några tusen spikar 

Sofie Lindholm vid sin gestaltning av Ellen Key.Foto: Elisabet WahrbyAlla tävlingsbidragen har visats upp i Key-huset. Men när det var dags för juryn att utse vinnare blev det svårt att välja bara ett av verken. Vid invigningen var det därför två verk som avtäcktes.

Sofie Lindholms ”En svart tråd” är gjort i en string art teknik som består av uppskattningsvis 4 500 dyckert, fastspikade på en vitmålad spånskiva där en svart bomullstråd lindats mellan spikarna. Med sitt verk vill Sofie Lindholm ge betraktarna en konkret bild av Ellen Key och uppmuntra åskådarna till att ta reda på den person som hon var. Varje spik representerar ett val i livet, en möjlighet, en tanke och tråden är vägen man tar. Alla punkter i Ellens liv gjorde henne till den person hon var och Sofie vill framhäva att det finns så mycket mer till en människa än vad man först ser.

Frida Nyman vid sin gestaltning av Ellen Key.Foto: Elisabet WahrbyFrida Nymans ”Man lär för livet” är en mobil som placerats ovanför fläkten i kaféet. Inspirationen till verket är hämtad från Ellen Keys passion för utbildning och för barnen. Dekoren ska visa den utveckling som sker i barnen genom utbildning och genom livet. Siluetterna i mobilen är gjorda av al, samma material som finns i Key-huset. Färgerna är plockade från färgerna i Key-huset.
- Det känns coolt, säger Sofie Lindholm efter invigning. Jag jobbar mest i textil annars men den här tekniken intresserade mig och jag ville testa. Den är inte så vanlig.
Hur gjorde du?
- Jag hade en mall och spikade lite på känsla. Det gick åt några tusen spikar och hela arbetet tog 140 timmar.

 

Läs också

Senaste nytt från LiU