”Tvekar du – sluta med det!”

Medieteknikstudenten Hanna Johansson tillbringade sitt fjärde läsår på Eurecom i Sophia-Antipolis på Franska Rivieran. – Jag trivdes otroligt bra, säger hon.

Hanna Johansson, student Medieteknik Foto: Privat

– Jag bodde ensam i en lägenhet på 13 kvadratmeter i gamla stan i Antibes med promenadavstånd till tre stränder, hamnen i Antibes, matmarknaden, mataffärer, tågstationen och buss till skolan. Jag trivdes väldigt bra där jag bodde och mina hyresvärdar, ett franskt medelålders par, var supersnälla och väldigt hjälpsamma om något uppstod, berättar Hanna.

Att studera utomlands en termin eller två har för en del varit en självklarhet, de har redan från första dagen haft siktet inställt på studier i ett annat land. För andra är det en process, med många tankar och funderingar.

– När det gällde själva utbytet i sig tvivlade jag nog aldrig. Jag bestämde mig för att jag ville åka på utbytesstudier redan innan jag valde utbildning på universitetet – att åka utomlands för att studera var något jag siktat in mig på sedan länge.

Inte ge upp

En av farhågor som många har när det gäller utlandsstudier är: Kommer kurserna att vara för svåra?

– Svårighetsgraden på de olika kurserna är svårt att veta i förväg och när man åker till en skola där alla har olika bakgrund och tidigare utbildning så är det självklart att alla inte kommer ligga på samma nivå i allt, säger Hanna. Å andra sidan är det just det – kanske kommer du ha svårare i någon kurs än vissa andra, men kanske kommer du också kunna mycket mer inom ett annat ämnesområde. Med hjälp av lärare, labbassistenter och klasskamrater/kursare så lär man sig mycket, det gäller bara att inte ge upp.

En annan fundering handlar om det här med att åka iväg själv, tänk om man kommer känna mig helt ensam och längta hem? Hanna berättar att under hennes tio månader var det ytterst få gånger hon kände sig ensam eller längtade hem.

– Visst skiljer sig det här från person till person, men för mig personligen så trivdes jag otroligt bra där jag var. Från dag ett omringades man av nya intressanta, härliga människor. Jag minns hur jag i början inte ens hade tid att längta hem – det hände så mycket nytt, man var omgiven av så många nya människor och intryck att dagarna flög förbi. Vågar man bara ta kontakt med främmande människor och vara öppen för att träffa nya vänner så är ensamhet inget man behöver oroa sig för. Du kommer att träffa nya vänner, jag lovar.

Allt faller på plats

– För att sammanfatta min tid: Tvekar du – sluta med det! Det finns inte mycket att oroa sig för. När du väl kommer på plats, vart du än åker, så kommer allt falla på plats. Du träffar nya, underbara vänner. Du får upptäcka en helt ny miljö, och en helt annan kultur! Och du kommer att uppleva hundratals spännande saker att dela med dig av till dina vänner och familj hemma.

– Om det nu skulle vara så att du inte alls trivs, vad är det värsta som kan hända? Du åker hem igen, din familj och dina vänner tar emot dig – universitet tar emot dig. Kanske skulle du känna att du misslyckats, men så är inte fallet. Du åkte ju och du gav det en chans. Det skulle jag säga är bättre än att inte försöka alls, avslutar Hanna.