Uppåt på världsrankning

Linköpings universitet tar ett kliv uppåt på den så kallade Shanghai-listan, en global rankning som framför allt mäter universitetens forskningsstyrka. På årets lista återfinns LiU på plats 306, jämfört med 327 ifjol.

Foto: Göran BillesonUnder flera år har Linköpings universitet stadigt förbättrat sin position på Shanghai-listan, trots hårdnande konkurrens inte minst från unga asiatiska lärosäten. Ifjol bröts den uppåtgående trenden tillfälligt, men nu har LiU åter gjort ett lyft och ligger högre än någonsin. Under den senaste femårsperioden har LiU avancerat drygt hundra platser.

Uppgången förklaras främst av att LiU-forskare publicerar fler vetenskapliga artiklar och att deras forskning refereras till av andra forskare. Det senare gäller inte minst två av universitetets materialforskare – Olle Inganäs och Fengling Zhang (bilderna) – som tillhör de mest citerade i världen inom sitt område.

Fengling ZhangShanghai-listan toppas av Harvard University, följt av Stanford och UC Berkeley, samtliga från USA. Den amerikanska dominansen är förkrossande. Av de tio högst rankade är det bara brittiska Cambridge (plats 4) och Oxford (7) som inte kommer från USA. Tre svenska lärosäten finns med bland de hundra främsta: Karolinska Institutet (44), Uppsala universitet (60) och Stockholms universitet (81).

Shanghai-listan heter egentligen Academic Ranking of World Universities (ARWU) och tas årligen fram av Jiao Tong-universitetet i Shanghai i Kina. Den räknas tillsammans med de brittiska rankningarna QS World University Rankings och Times Higher Education-listan som de tre största och mest betydande globala rankningarna. Linköpings universitet har under flera år stadigt avancerat på samtliga av dessa listor.