Moa och Tage - tid, tankar och tecken

En utställning om Moa Martinson och Tage Danielsson - två av vår tids stora författare, historieskildrare och konstnärer.

Möt Moa Martinson och Tage Danielsson i Campus Norrköpings bibliotek. Läs mer om deras liv och gärning, eller slå dig ned och bläddra i någon av deras böcker.

I utställningen medverkar bland annat:

Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Läs om hur hon upptäckte Moa Martinson och vilken betydelse hon menar att författaren haft för svensk litteratur. Hans Nilsson, professor i historia vid Linköpings universitet, som förklarar varför Tage Danielssons underhållning inte bara var underhållande. Susanna Alakoski, författare och innehavare av Moa Martinson-professuren, som vill plöja ny mark i Moa Martinsons fotspår samt Per Holmberg, professor i svenska språket vid Göteborgs universitet och innehavare av Tage Danielsson-professuren, som hämtar inspiration från Herkules Jonsson. 

Utställningen är ett samarbete mellan Institutionen för kultur och samhälle, Universitetsbiblioteket och konstprojektet Lobby. Den produceras i samband med tillsättandet av universitetets gästprofessurer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn, som är placerade vid Institutionen för kultur och samhälle.

Tid och platsVisa/dölj innehåll

Tid: Utställningen pågår mellan den 21 september och 15 december 2021. Den är öppen under Campus Norrköpings biblioteks öppettider.

Plats: Campus Norrköpings bibliotek och utställningsytan Lobby (huvudentrén till biblioteket), Bredgatan 33, Norrköping.

Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla.

Från utställningenVisa/dölj innehåll

Bild på utställningsväggar med posters på Moa Martinson.
Från utställningen Moa & Tage - tid, tankar och tecken i universitetsbiblioteket.

Ta en titt i utställningen!

Utställningen finns att se i entrén till biblioteket på Campus Norrköping, liksom inne i biblioteket.

Bild på utställningsväggar. På dem hänger affischer med text och bilder.
Från utställningen Moa & Tage - tid, tankar och tecken i universitetsbiblioteket.

Vilka var Moa och Tage?

Läs mer om Moa Martinsons och Tage Danielssons liv, verk och gärning.
Bild av vägg fylld med affischer av gamla tidningsurklipp samt foton på Per Holmberg och Susanna Alakoski.
Från utställningen Moa & Tage - tid, tankar och tecken i universitetsbiblioteket.

Gästprofessorer

Susanna Alakoski och Per Holmberg är sedan hösten 2021 gästprofessorer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn, vid Linköpings universitet. Möt dem i intervjuer i utställningen.
Bild på en kuliss av ett torp.
Från utställningen Moa & Tage - tid, tankar och tecken i universitetsbiblioteket.

Välkommen in!

Moa Martinson och Tage Danielsson arbetade i varsitt torp - Moa i hemmet torpet Johannesdal i Sorunda, och Tage i hans och Hasse Alfredssons stuga i Vitabergsparken i Stockholm. Ungefär såhär kunde det ha sett ut. Slå dig ned och bläddra i de båda författarnas böcker! 

Om Moa Martinson och Tage Danielsson Visa/dölj innehåll

Svartvit bild av Moa Martinson där hon sitter vid sitt skrivbord med ett papper framför sig. I handen har hon en penna och en cigarett.
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Moa Martinson

En novembernatt 1890, i Vårdsnäs socken utanför Linköping, föddes Helga Maria Swartz, som 40 år senare kom att bli känd under namnet Moa Martinson.

Hon växte upp i arbetarstaden Norrköping och flyttade som 19-åring till torpet Johannesdal i Sorunda i Sörmland. Där kom hon att både bo och verka - som mor, maka och författare - fram till sin död 1964.

En ny litteratur

Hon är en av Sveriges mest lästa författare, Moa Martinson. Med henne introducerades något nytt i svensk litteratur. Hon skrev om det som tidigare inte skrivits om och hon gjorde det på ett helt nytt sätt. Hennes verk skildrar det sena 1800- och tidiga 1900-talet ur arbetarkvinnans och barnets perspektiv.

Hennes verk består av romaner, historiska romaner, memoarer, diktsamlingar och essäer. Kvinnor och äppelträd publicerades 1933 och blev hennes debutroman - men skrivit hade hon gjort innan dess. Hon var en flitigt återkommande röst i arbetarpressen, där hon skrev om skilda ämnen men alltid med en politisk tanke. Hon kämpade för kvinnans plats i politiken. Hon var dessutom en historieskildrare. De berättelser hon lyfte var sådana som annars inte hördes - arbetarkvinnornas och barnens. Bland några av hennes mest kända verk finns de historiska romanerna om bondeliv och industrialisering i Östergötland. 

– Hon introducerar ett helt nytt sätt att beskriva och skildra arbetande kvinnor, kvinnors kroppar och moderskap. Hennes verk är stor litteratur, säger Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur, vid Helsingfors universitet, som 1988 disputerade med avhandlingen Moa Martinson - skrift och drift i trettiotalet.

Arkivbild: Per-Arne Nyhlén

Tage Danielsson

Tage Danielsson föddes 1928 Vimanshäll i Linköping.Han växte upp i ett arbetarhem i Gottfridsberg. I närheten fanns en hel värld av teater och musik som Tage snabbt kom att älska - Folkets park i Valla. Han intresserade sig för både litteratur, musik och skådespeleri.

Och kanske var det så allt började. Tillsammans med Hans Alfredsson kom han att skapa en guldålder för svensk humor. Tage Danielsson gick bort 1985.

Utan tvivel är man inte klok

Det började med egenskrivna revyer i Lektorshagen och extrajobb i Folketspark och fortsatte till Uppsalas studentliv, Sveriges Radio och så Aktiebolaget Svenska Ord med Hans Alfredson. Studentspex blev till radiounderhållning som blev till blev till revyer, filmer, musik, böcker och dikter. Tage Danielsson och Hans Alfredsson kom att bli HasseåTage med hela svenska folket.

Bland deras mest älskade filmer finns Äppelkriget, Släpp fångarna loss det är vår och Att angöra en brygga. Tage Danielsson regisserade också exempelvis adventskalendern Herkules Jonssons storverk och Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter.

Att roa var Hasse och Tages primära syfte, men humorn var inte bara underhållande. Med den lyfte de samtidens och framtidens stora frågor, manade till eftertanke, medmänsklighet och väckte debatt. Att våga tvivla, var Tages devis.

– Han menade att man inte ska vara tvärsäker på någonting, utan att ifrågasätta, vända och vrida på allt och ha en öppen, humanistisk inställning, säger Hans Nilsson, professor i historia vid Linköpings universitet. 

 

Moa Martinson- och Tage Danielsson-professurernaVisa/dölj innehåll

Gästprofessurerna i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn inrättades vid Linköpings universitet 2020.

Professorsprogrammet värnar om värden som bildning, humanism och samhällsengagemang. Värden som de folkkära författarna och konstnärerna Moa Martinson och Tage Danielsson är starka och goda symboler för.

Hösten 2021 tillsattes professurerna för första gången. Den prisbelönta författaren och socionomen Susanna Alakoski innehar Moa Martinson-professuren, och språkforskaren och professorn Per Holmberg innehar Tage Danielsson-professuren.

Professorer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn

Relaterad informationVisa/dölj innehåll