Välbesökt invigning av studentbostäder

Nya studentbostäder har invigts i kvarteret Irrblosset i Linköping. Samtidigt invigdes ett konstverk i form av en fasadmålning, tillägnat Linköpings universitets 40-årsjubileum 2015.

Invigning av Irrblosset, studentbostäder 2016Foto: Elisabet WahrbyDet var många som ville ta sig en titt på hur de nya lägenheterna kommer att se ut i kvarteret Irrblosset i Valla, det som tidigare delvis inrymt Valla sjukhus. I den första etappen av nyproduktionen invigs 60 lägenheter. Totalt byggs 218 nya och tillsammans med de lägenheter som redan finns i kvarteret så blir det närmare 750 studentlägenheter i området.

- Det här är ett perfekt läge, mellan universitetet och staden. Och här finns fina ytor med gym, innebandyhall, volleybollbana och grillplatser, påpekade Simon Helmér, VD för Studentbostäder som står för bygget.

Huset som nu är klart består av fyra våningar med ettor och tvåor. Två sex-våningshus håller på att byggas.

Tvåa för 8000 kronor

Leo Brandt och Felicia Kuang, läkarstudenter som ska flytta in i Irrblosset. 2016Foto: Elisabet WahrbyFelicia Kuang och Leo Brandt (bilden) läser på läkarprogrammet och flyttar in i en helt färsk tvåa på 37 kvadratmeter i början av oktober. Kostnaden är cirka 8000 kronor i månaden, inklusive el.

- Det här är bästa läget för oss. Något höga hyror kanske, men det får man förvänta sig av nyproduktion, säger Felicia Kuang.
- Många av våra kompisar bor här så det är extrakul, kommenterar Leo Brandt.

En etta med kokvrå kostar cirka 5000 kronor i månaden.

Konstverket Foolish fire

Bild på konstverket Foolish fire, IrrblossetI samband med invigningen presenterades konstverket, Foolish fire, som är en fasadmålning på det nya huset. Det kommer att ses av tusentals studenter och universitetsanställda som passerar förbi där varje dag på väg från universitetet. De båda konstnärerna Katja och Oskar Aglert var på plats.

- Foolish fire betyder Irrbloss. Att det här kvarteret heter Irrblosset finns det egentligen ingen riktig anledning till. Ett irrbloss är ett antal gaser som död materia släpper ifrån sig i träsk, då uppstår en blåkall låga. På fasaden gör vi ett antal gestaltningar i form av bloss. Nattetid kommer delar av dem att glöda i blått, en minut per timme, förklarade Katja Aglert.

Rektor Helen Dannetun tackade för konstverket och passade på att nämna kunskapens ljus i sammanhanget. Men även studenternas förtjusning i låten Stad i ljus.
- Den sjungs inte minst på alla avslutningsmiddagar. Nu har vi ett hus i ljus också, avslutade Helen Dannetun.