Valborgsfirande med Musik vid LiU

Valborg är en av årets stora högtidsdagar för högskolor och universitet. I Linköping har Linköpings Studentsångare och studentorkestern LiTHe Blås en viktig roll när våren välkomnas med traditionsenligt firande i form av musikparad, mösspåtagning och vårsånger.

Fira Valborg och våren med sång och musik, eldar, tal och fyrverkerier!

Linköpings studentsångare
Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom Linköping på Valborgsmässoafton.

Program
Visa/dölj innehåll

Linköping 30 april 2019

 • Kl. 14:00     LiThe Blås avtågar med musik från S:t Larskyrka.
  Paraden stannar till på Gyllentorget, Trädgårdstorget och Stora torget innan orkestern spelar sig vidare upp till Borggården för konsert ca kl. 14.40-14.55.
  Varmt välkomna att vandra med dem!

 • Kl. 15:00    Linköpings Studentsångare hälsar våren välkommen på Borggården, Linköpings slott.
  Här bjuds på traditionella vårsånger, mösspåtagning och vårtal. 
  Årets talare är Sofia Ritenius, kårordförande, Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet (StuFF), Linköpings Universitet och vår nytillträdde landshövding Carl Fredrik Graf. Dirigent för Linköpings Studentsångare är Christina Hörnell.
 • Årets vårtalare

  Sofia Ritenius är kårordförande för Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet, StuFF, vid Linköpings universitet. Hon har läst 4 år på ämneslärarprogrammet för att bli gymnasielärare i engelska och samhällskunskap. Innan dess har hon pluggat statsvetenskap i sin hemstad Östersund och dessutom bott utomlands flera år. På sin fritid tycker hon om att läsa och måla.

  https://www.stuff.liu.se/

   

  Carl Fredrik Graf är landshövding i Östergötland sedan den 1 september 2018. I rollen som landshövding är han chef för Länsstyrelsen, men ska även verka för att bidra till Östergötlands utveckling externt på flera plan. Graf kommer närmast från uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i sin födelsestad Halmstad, där han verkade i den rollen i närmare tolv år. Under elva år var Graf ledamot av riksdagen, representerande Hallands län, och verksam främst i skatteutskottet samt i försvarsutskottet. Graf har en officersexamen och en filosofie magisterexamen i samhällsvetenskapliga ämnen. Carl Fredrik är gift med Anette. Fritiden ägnas bland annat åt vistelse i naturen och gärna ridande på sin islandshäst.

  Film från Valborgsfirandet 2018
  Visa/dölj innehåll

  Studentsångarna sjunger in våren

  Video från Linköpings Studentsångares framträdande Valborgsmässoafton 2018, Borggården i Linköping.

  Läs om traditionen
  Visa/dölj innehåll

  Valborgsfirande och mösspåtagning i Linköping

  Hur började Valborgsfirandet och vem var den förste vårtalaren? Läs om det första framträdandet på Borggården och hur traditionen växt fram genom åren. 

  År 1973 sjöng Linköpings studentsångare för första gången vårsånger på Borggården. Det finns dokumenterat på bild. Det var ett 20-tal killar i svarta collegetröjor med student- och teknologmössor som under ledning av Jan Tengström framträdde. Publiken bestod av ett 10-tal akademiker och enligt legenden var chauffören till dåvarande landshövdingen, Per Eckerberg, den ”förste vårtalaren” då han lär ha öppnat ett fönster och bett kören hålla tyst eftersom landshövdingen sov middag. Den gången stod man på marken med ryggarna mot slottsväggen.

  Sedan dess har Linköpings studentsångare framträtt på Borggården varje Valborgsmässoafton vid samma tidpunkt. Den aktiva kören berikas varje år också med en grupp tidigare medlemmar, tillresande sångare som till Valborg gärna återvänder till Linköping för att vara med på det traditionella firandet. På mössornas grad av gulnad kan man skönja de olika årgångarna av tidigare studenter. Sångarna ikläder sig också sina körtröjor som de använde som aktiva sångare och eftersom färgvalet skiftat genom åren på dessa tröjor blir det också en färgskiftande och rolig detalj på scenen.

  Linköpings Studentsångare, Borggården, Valborg 1979

  När Hans Lundgren tillträdde som dirigent för studentsångarna, 1979, var kören placerad på ett lastbilssläp på västra sidan av Borggården, men då landshövding Björn Eriksson gick i pension (2009) tillkom ”Björn Erikssons scen” som är placerad på gårdens östra sida. Scenen är ett sinnrikt konstverk som till vardags står utplacerat i delar i parken intill Borggården och som sätts ihop till Valborg. Detta scenbygge administreras av Linköpings kommun. Genom scenens placering fungerar solen, i förekommande fall, som scenbelysning och publiken har Domkyrkan, Stadshuset och staden som fond bakom kören.

  Dagsprogrammet följer ett traditionellt mönster. Studentorkestern LiTHe Blås marscherar genom stan från S:t Lars kyrka och kommer på eftermiddagen fram till Borggården där de spelar och underhåller kl. 14.40-14.55. Linköpings Studentsångare inleder därpå sitt program med vårsånger på Borggården med punktlighet klockan 15.00.

  Valborgsfirande studentmössor

  Valborg är en av årets stora högtidsdagar vid flertalet av både Finlands och Sveriges högskolor och universitet. Den 30 april sätter man där på sig studentmössan, eller sommarmössan i de sammanhang där även vinterstudentmössa används. Mösspåtagningen hos oss i Linköping infaller med ett glatt och samfällt ”Hurra!” efter den första sången. Borggården är vid denna stund fylld av den vårträngtande och nyfikna publiken bestående av ett antal tusen besökare varje år, oavsett väderlek. Ett firande av Valborg innehåller som brukligt är även vårtal. I Linköping bjuder vi varje år på två vårtalare, där den ene representerar någon av universitetets studentkårer och den andre är representant för lärarkollegiet, samhället eller regionen. Dessa tal binds samman av studentsångarnas vårsånger och lyckas de riktigt bra med sitt uppsåt så ger sig också solen tillkänna och bländar därmed dirigenten, tillika director musices vid Linköpings universitet, när hon så önskar våren välkommen åter! 

  Linköpings studentsångare, körledare Christina Hörnell

  Linköpings studentsångare bildades redan 1972 under namnet Lihkören av entusiastiska studenter vid dåvarande Linköpings högskola (LiH – därav namnet) Det nya namnet Linköpings studentsångare antogs 2011 för att knyta an till den akademiska manskörstraditionen. Idag rekryterar kören sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitets ramar för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet.

  Linköpings studentsångare Foto Göran Billeson

  Studentorkestern LiTHe Blås grundades av den då 28-årige fixaren Leif Holm, för och med Linköpings Tekniska Högskola, inför den första studentorkesterfestivalen 1973. Orkesterns verksamhet har sedan dess alltid varit starkt förknippat med SOF. Då bestod orkestern av ett tiotal spelbara musikanter iklädda lånade rockar från den saligen avsomnade orkestern Skohornen från Örebro. Nu är orkestern en stor och livskraftig ensemble som även berikas av baletten BlåsYran. Enligt traditionen brukade studenterna ha champagnefrukost i Trädgårdsföreningen och se på lådbilsrallyt, som ordnades av nationerna under åren 1987–2000. Sedan den tiden har LiThe Blås även varit med vid firandet på Borggården.

  LiTHe Blås, studentorkester, Linköping Foto Daniel Haggmyr

   

  Relaterat innehåll
  Visa/dölj innehåll

  Kontakt
  Visa/dölj innehåll