I fokus: Valet 2022

Den 11 september gick Sverige till val.

Vid Linköpings universitet finns en bred palett av forskning om bland annat politik, demokrati och val. Här samlar vi ett urval av nyheter och artiklar som lyfter olika ämnen som kan vara intressanta i samband med valet i september. För dig som är journalist finns också en lista med forskare som kan uttala sig i media.

Artiklar om valet och svensk politik Visa/dölj innehåll

Kommande aktiviteter kopplade till valet 2022

CKS-seminarium: Deltagande i den lokala demokratin

Richard Öhrvall, biträdande universitetslektor på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, beskriver hur olika former av demokratiskt deltagande påverkar den lokala demokratin och hur deltagandet ser ut i olika befolkningsgrupper och i olika områden, med utgångspunkt bland annat i färsk statistik avseende 2022 års val.

Börjar 13 oktober 2022 kl. 13.30
Slutar 13 oktober 2022 kl. 16.00
Plats Linköpings stadshus, kommunfullmäktigesalen

CKS-seminarium: Snabbtänkt - reflektioner från valet

99 forskare från olika universitet och organisationer är med och bidrar med reflektioner över årets val och valrörelse i ett unikt forskningssamarbete. Här möter vi Marie Grusell, docent i politisk kommunikation, Niklas Bolin, docent i statsvetenskap och Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, tre av redaktörerna för Snabbtänkt, som berättar om experternas analyser av valet.

Börjar 16 november 2022 kl. 13.30
Slutar 16 november 2022 kl. 16.00
Plats Digitalt via Zoom

CKS-seminarium: Orons politik

Vilka samhällsfrågor oroar sig Sveriges befolkning för och vilken betydelse har det för politiskt beteende? Maria Solevid, statsvetare från Göteborgs universitet, presenterar data från de nationella SOM-undersökningarna och visar på trender över tid och skillnader mellan grupper.

Börjar 15 december 2022 kl. 10.00
Slutar 15 december 2022 kl. 11.00