
– När man pratar om robotik tänker många av oss på filmernas våldsamma robotar och den bilden stämmer såklart inte. De flesta av oss har redan robotar i vårt hem och vi är mer vana vid dem än vi tror. Avancerad teknik kommer bli en del av äldre människors liv - frågan är i vilken utsträckning, säger Mark Hawley.

Han trycker fram en ny bild i sin powerpoint-presentation som visas på väggen i salen på Campus Norrköping. Där ligger ett citat från Henry Ford. ”Om jag hade frågat folk vad de ville ha, skulle de ha sagt snabbare hästar”.
– Vi vet inte ens än vad tekniken kan hjälpa oss med. Men klart är att om vi utvecklar teknik för äldre, måste de äldre vara med i utvecklingen av den, säger han.
Robotar – inget substitut för människor
Men med ny teknik kommer nya utmaningar och nya frågor. Under konferensens förmiddag finns möjlighet för deltagarna att ställa frågor till Mark Hawley. En möjlighet som många tar tillvara på. De flesta frågorna gäller människans roll kontra robotens och om det kommer att leda till mindre mänsklig kontakt i de äldres liv. Svaret på det, menar Mark Hawley är att robotar aldrig kan vara ett substitut för människor. Annika Taghizadeh Larsson, avdelningschef vid NISAL, som i sin forskning kommit i kontakt med människor som har personlig assistans dygnet runt, vänder på frågan och menar att för vissa grupper kan frånvaro av människor till och med vara att föredra vissa stunder på dygnet.Wushi Zhou, doktorand på universitetet Heriot-Watt i Edinburgh är en av deltagarna som passar på att ställa frågor till Mark Hawlzhouey. Hon är intresserad av teknikens roll i en framtida äldrevård och tycker att konferensens internationella perspektiv är dess styrka.
– I och med att så många olika nationaliteter är representerade får jag inblick i hur man arbetar med teknik i många olika länder. Kina, som jag ursprungligen kommer ifrån, är ligger lite efter på det området. Jag vill lära vad andra länder lärt så att jag i förlängningen kan ta med den kunskapen till Kina, säger hon.

En stärkt äldreforskning
Utöver teknikens roll diskuterades under fredagen även hur samhället kan hjälpa äldre att åldras tryggt i hemmet samt migrantarbetares roll för äldrevården i Europa. Andreas Motel-Klingebiel, professor i äldre och åldrande vid Linköpings universitet och en av arrangörerna av konferensen, hoppas att konferensen ska bidra till att forskningen om åldrande stärks och att kontakter knyts forskare emellan.– Jag hoppas att vi har kunna sätta fingret på de möjligheter och svårigheter som finns i ett samhälle som åldras snabbt och hur man bemöter utmaningarna, säger han.