Ansvarar för relevant kommunikation med kunderna

Namn: Viktor Norberg
Examen: 2014
Jobb: CRM-analytiker på Svenska Spel

Viktor Norberg tidigare studentKan du berätta om ditt jobb?

- Jag jobbar som CRM-analytiker, som står för Customer Relationship Management. Det handlar om att utifrån en kunddatabas lära sig så mycket som möjligt om kunden så att man kan föra en dialog med dem. Jag ansvarar för att våra kunder får relevant kommunikation i direkta kanaler, som exempelvis e-post. Jag gör urval av kunder baserat på deras spelbeteende så att de ska få erbjudanden som är relevanta för dem. Jag ansvarar också för uppföljningen av vår kommunikation. Vi går tillbaka och tittar på hur det gick; hur många gick in på sajten och hur många spelade.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

- Vi sitter i ett öppet kontorslandskap och jobbar tätt tillsammans, tre personer. Två analytiker och en operativt ansvarig.  Vi gör urval från databaser, analyserar kundbeteende och programmerar uppföljningar av olika slag.  Sedan är det mycket möten.  Man måste sprida all kunskap internt och får presentera sina slutsatser och insikter runt om i företaget.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag har jobbat här i sex månader nu och det bästa är att jag lär mig nya saker hela tiden.  Det finns många jätteduktiga och drivna personer här att lära av och tillsammans med.  Det är jättespännande att vara på jobbet, helt enkelt.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

- En inspirerande men väldigt påtaglig utmaning är de många juridiska restriktioner som finns på hur vi får marknadsföra oss.  Vi är ett spelbolag och en del av våra produkter kan i vissa fall vara beroendeframkallande. Vi har ett dubbelt uppdrag från staten och måste ha ett ansvarstänk i allt vi gör, utöver att generera vinst till statskassan. Ansvar går före vinst. Det finns många saker som ökar försäljningen som vi inte får eller vill göra. Vi tar exempelvis inte till de enkla knepen, som rabatter, poängsystem och bonusar för att driva försäljning. Det gör kundrelationen mer utmanande men samtidigt inspirerande.

Varför valde du den här utbildningen?

- Jag märkte att när jag var intresserad av någonting, som sport eller poker så grävde jag ner mig i siffror kring det och ville veta sannolikheter och fakta i siffror. Eftersom jag tyckte det var kul tänkte jag att jag skulle prova och läsa det helt enkelt, och se hur det går.  Jag tyckte det var jättekul från första dan och trivdes verkligen. Vi var ju en ganska liten sektion, så alla kände alla, även tvärs över årskurser. Det var en familjär stämning som var härlig att vara en del av. När man sedan tog examen kände man folk som redan var ute i arbetslivet och det bidrog till båda jobben jag fick.

Vad tyckte du om utbildningen?

Jag tycker den var jättebra. Det var mycket fokus på praktisk tillämpning av statistik och mindre tyngd på teori och formler. Det passade mig väldigt bra att lära sig genom att lösa uppgifter. Man fick alla verktyg som behövs för arbetslivet, tycker jag.

Har du nytta av det du lärde dig under utbildningen i ditt nuvarande arbete?

- Ja, absolut. Jag upptäcker mer och mer nu hur mycket nytta man har av det. Framförallt handlar det om att få ett särskilt synsätt på siffror och data. Att man inte är rädd för stora datamängder utan att man vet hur man ska angripa dem för att få ut relevant information. Praktiska programmeringskunskaper använder jag dagligen och kunskapen om databaser är jag jätteglad att jag har med mig.  Det underlättar.

Hur såg ditt studentliv ut?

- Det var mycket aktivt. Jag försökte att vara med på allting.  Eftersom vi var en liten sektion* var det lätt att engagera sig om man ville.  Jag var med i både sektionsstyrelsen, festeriet och var lärarassistent för studenter på lägre årskurser. Det var väldigt kul.

Har du något tips till andra som vill läsa på LiU?

- Var med på Nolle-P så mycket du kan, för kommer du in i gruppen och hittar folk att plugga tillsammans med så blir det enklare och roligare att plugga. Och plugga måste man faktiskt.  När jag först kom till universitetet trodde jag att man kunde fortsätta som på gymnasiet, då pluggade jag inte så mycket, men det måste man på universitetet. Och det är mycket roligare om man gör det tillsammans.            

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

- Känslan när man lämnar in kandidatuppsatsen. Hela den våren när man arbetade med den var väldigt kul. Vi satt ute hos vår uppdragsgivare, jag och han jag skrev tillsammans med. Det var väldigt intressant, man fick en inblick i arbetslivet på ett helt annat sätt och blev väldigt taggad på att börja jobba. Det var inspirerande.

Vad tror du att du gör om fem år?

- Då arbetar jag inom samma område jag gör nu eller liknande, någon form av kundanalys. Gärna strategiskt arbete, som att bygga statistiska modeller som förutser beteende eller potential hos kunden. Det är dit jag vill komma.



*Till varje utbildning hör en sektion där det är frivilligt att vara medlem. Sektionen bevakar utbildningens kvalitet och gör sitt bästa för att förgylla studietiden med evenemang, fester och Nolle-P (nolleperioden, när nya studenter välkomnas).