Vill bidra till utsatta människors försörjning

Att tjäna pengar på sin företagsidé är inte grejen för möbelformgivarna Mattias Rask och Tor Palm. Genom samarbete med hantverkare över världen vill de skapa lokala jobb och utveckla sitt eget kunnande. Några pengar – nej, det blir det inte.
Glimpt 2014, Tor Palm och Mattias RaskFoto: Marika Brorsson

Sydafrika, Vietnam, Peru och Rumänien. Där har de tidigare Malmstensstudenterna byggt upp kontakter med lokala hantverkare och startat projekt tillsammans med dem. Keramiker i Kapstaden, väverskor i Ho Chi Min city, möbelsnickare i Peru och hantverkare bland romer i Rumänien.

– Allt började med att vi båda kom tillbaka från praktik på designkontor i Stockholm. Det kändes rätt meningslöst, en trist miljö med datorer och skrivbord. Vi funderade på vad som är meningen med att vara formgivare, det behövs ju liksom inte fler prylar på vår jord. Så vi funderade på hur vi kunde göra något som skulle kännas både meningsfullt och kreativt, berättar Mattias Rask.

Tankarna ledde till att de gjorde sitt exjobb i Kapstaden och studerade hur keramiker på plats arbetar där.
Efter sin examen för några år sedan startade de sitt företag Glimpt (en blandning mellan svenskans och engelskans glimt, att få en glimt av ett annat hantverk, en annan kultur, ett annat land.)

Därpå följde en resa till Vietnam. Kontakten med väverskor där resulterade i en serie sittmöbler som via möbelföretaget Cappellini nu säljs världen över.

– Vi själva tjänar inga pengar på det, men det är bra både för vårt erkännande och att det går att ta in hantverket i finrummet, påpekar Mattias Rask.

Därefter följde resor till Peru som ledde till en serie små vardagsrumsbord tillverkade av möbelsnickare i Anderna.

– Försäljningen går väldigt dåligt. Det är sorgligt, produkterna är fina. Men vi lär oss även av det, om brister i kommunikationen på grund av språket, till exempel.

Det senaste projektet har just startat i Rumänien där romska hantverkare ska tillverka loungemöbler, förmodligen genom pilflätning och något ytterligare material.

– Vi har kontakt med en rumänsk organisation som arbetar med att stötta romerna. Om det här leder till pengar för vår egen del vet vi inte, men eftersom Rumänien är med i EU så underlättar det handeln. Så vi får se.

Drivkraften för Mattias Rask och Tor Palm är inte att bli rika på projekten. Snarare att finna en mening i att bidra till att utsatta människor i andra länder får en möjlighet till försäljning på andra marknader.

Hittills har de delvis fått satsningen betald via stipendier. Försörjningen får de klara genom andra jobb.

– Nu har vi hållit på i fyra år. Vi kör på. Vi tror stenhårt på vår nisch och tror att det löser sig. Nån gång ska det nog betala tillbaka sig.

 www.glimpt.se