Där stora stater satsar miljardbelopp får privata finansiärer gripa in i Sverige, i det här fallet Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

För litet för att konkurrera internt
Wasp koordineras från LiU och engagerar även ledande forskargrupper vid KTH, Chalmers och Lunds universitet och drivs dessutom i nära samarbete med svensk industri.– Sverige är för litet för att konkurrera internt, styrkan med Wasp är att det är fyra universitet engagerade och vi har forskningsprojekt tillsammans med dem alla, sa Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.
Men även hon vill se större satsningar:

– IT och kommunikationsteknik liksom mjukvaruteknik är grundkompetenser där Sverige borde ha ett universitet som är bland topp 10 i världen – det har vi inte i dag, sa hon.
Saabs tekniske chef Pontus De Laval instämde:
– Vi står för en enorm omställning, vi behöver ösa in mjukvaruingenjörer och det utbildas för få, sa han.
– Inom Wasp har vi samlat de starkaste forskningsmiljöerna och intresset var så stort att vi har kunnat handplocka doktoranderna, men vi vill gärna ha fler. Både KTH och LiU har kapacitet för det. En doktorand kostar 4 miljoner att utbilda, men värdet för samhället är hundrafalt större, fortsatte Bo Wahlberg.
Även bredd behövs
– Jag har aldrig träffat så kaxiga forskare, skämtade moderatorn Claes de Faire, men menar ni att kineser och andra investerar medan vi i Sverige tänker?– Wasp är ett viktigt program för framtiden, jag är glad och stolt att vi tillsammans med andra lärosäten fått förtroendet och att vi kompletterar varandra så bra. Det kommer absolut att finnas konkurrens, inte minst från Kina, och det är viktigt att vi ligger med i framkanten. Med det är även andra kompetenser som behövs i framtiden, beteendevetare är bara ett exempel, det behöver finnas en bredd, kontrade Helen Dannetun, rektor LiU.
Lars Nielsen, professor i fordonssystem LiU och programdirektör för Wasp, gav några exempel på varför en svensk satsning på autonoma system är viktig:

– Självkörande bilar finns redan på gatorna, datorerna slår världsmästaren i spelet Go och gjorde det tio år innan någon trodde det var möjligt, utvecklingen går snabbt nu.
Några exempel nära i tiden är gruvor där förarlösa maskiner kan göra det tunga jobbet, lastbilar utan hytt som kan lasta mer och drönare som kan ta sig in i krishärdar och både bedöma läget och hjälpa till att rädda liv. Centralt i satsningen är att utveckla system där enheterna kan samarbeta både med varandra och med oss människor.
– Jag tror på kunskap, vi kommer att utbilda mellan 100 och 150 doktorer inom det här området, det betyder att det finns minst 100 personer till som kan svara på viktiga frågor om framtiden. Idag har vi 62 doktorander igång, 47 doktorander finansieras inom programmet, varav 23 är industridoktorander, och vi har dessutom 15 doktorander knutna till programmet som finansieras från annat håll, berättar Lars Nielsen.
Demonstratorer ska locka
Hela panelenInom Wasp kommer det också att utvecklas demonstratorer, arenor där även forskargrupper utanför Wasp och utanför Sverige är välkomna liksom även små och stora företag. Demonstratorerna hoppas man också inom Wasp ska locka skickliga forskare från andra länder.
– De ska kunna bedriva forskning här som inte är möjlig någon annan stans. Vi ska ha öppna demonstratorer där alla är välkomna, inte minst de små innovativa företagen, sa Lars Nielsen.
Till det kommer naturligtvis kopplingen till utbildningarna.
– Vi är ju inte bara forskare, vi utbildar studenter också. Det är stor utväxling på det vi gör, konstaterade Bo Wahlberg.
Seminariet Så kopplar vi upp hela samhället – från lyktstolpar till avloppssystem, hölls i East Sweden arena, Visby. Hela seminariet kan ses här