Yngre forskare får fyra miljoner kronor

Klas Tybrandt vid Institutionen för teknik och naturvetenskap är en av tolv återvändande postdoktorer som får Ingvar Carlsson Award. Det är Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, som delar ut totalt 48 miljoner kronor till unga lovande forskare.

elektronmikroskopi av elastisk elektrisk ledare
Klas Tybrandt har gjort sin postdoc vid universitetet ETH Zürich i Schweiz och återvände år 2016 till Linköpings universitet och Laboratoriet för organisk elektronik, Campus Norrköping. Där forskar han nu inom området mjuk och töjbar bioelektronik som kan integreras i vävnad.

Ingvar Carlsson Award har funnits sedan år 2004 och har namn efter SSF:s tidigare ordförande och den tidigare statsministern. Huvudsyftet med Ingvar Carlsson Award är att stödja yngre forskare att etablera sig som självständiga forskare i Sverige när de återvänder efter en postdoc i utlandet.

De tolv forskarna får fyra miljoner kronor var. Dessutom får de ett personligt stipendium om 60 000 kronor och får delta i ett ledarskapsprogram.