Utbildningen ledde till chefsjobb

Trots sin ungdom är Zara Skogsberg redan chef med personalansvar på Astra Zeneca i Södertälje. En orsak till den snabba karriären kan vara hennes val av utbildning: civilingenjör i kemisk biologi vid Linköpings Universitet.

Zara, tidigare studentNamn: Zara Skogsberg
Utbildning: Civilingenjör i kemisk biologi, examen 2013
Jobb: Gruppchef på AstraZeneca

– Jag tyckte att både kemi och biologi var väldigt roligt på gymnasiet men jag ville ha den tekniska biten också. Därför valde jag Kemisk biologi med utgång som civilingenjör, säger Zara Skogsberg.

Hon är uppvuxen i Borlänge men sökte sig till Linköping på grund av Tekniska högskolans goda rykte. Dessutom har både mamma, pappa och storebror Skogsberg pluggat i staden.

Gott rykte

– Jag hade Chalmers som alternativ men valde Linköping på grund av familjen, ryktet och att det verkade vara en hanterbart stor stad där det mesta kan nås med cykel.

Zara Skogsberg funderade en hel del över sitt yrkesval innan hon sökte universitetsutbildning. Valet handlade mycket om att inte begränsa sig inför framtiden.
– Det var inte givet att jag skulle bli ingenjör. Jag funderade även på läkare men det kändes för begränsat som yrke. Ingenjör däremot är en yrkestitel där nästan bara fantasin sätter gränsen för vad man kan arbeta med.

Bra blandning av människor

Studentlivet i Linköping och utbildningen som sådan får mycket beröm av Zara Skogsberg. Linköpings universitet och campus är öppna sammanhang där det är upp till var och en att delta i studenttillvaron med fester, spex och nationsliv. Samtidigt är det helt okej att avstå.
– Det är högt i tak och var en väldigt bra blandning av människor som gick utbildningen, vilket gav massor av möjligheter att lära av varandra.

Stimulerande arbete som ingenjör

Zara Skogsberg blev färdig ingenjör 2013 och jobbar nu som gruppchef för ett produktionsavsnitt på läkemedelsföretaget AstraZeneca i Södertälje. Det innebär att ansvara för gruppens mål för tillverkning av tabletter, utveckling och att företagets policys följs. En arbetsdag startar ofta med en genomgång i produktionsanläggningen. Där stämmer hon av med personal, kollegor och supportfunktioner – vad har hänt, vad ska göras, vad ska laddas och beställas.
– Det handlar om processtyrning där jag ska ha kontroll på den kort- och långsiktiga produktionen tillsammans med mitt team på 14 personer, som jag har personalansvar för.

Utbildningen gjorde Zara väl förberedd

Det är späckade men stimulerande arbetsdagar och civilingenjörsutbildningen har gjort henne väl förberedd.
– Utbildningen gör att jag har en väldigt bra grund för att tänka kritiskt, ta ansvar och lära nytt, vilket krävs. En väldigt bra sak i utbildningen är att man läser flera ämnen samtidigt. Det lärde mig att tänka på olika sätt och att snabbt kunna skifta perspektiv.

En annan stor fördel med programmet är valmöjligheterna. Efter det första året kan du välja kandidatinriktningen och blir då klar på tre år. Väljer du civilingenjör läser du fem år där de två sista är inriktade på någon av de två mastersprofiler som du väljer mellan.
– Utbildningen ger både grund för ett forskarjobb och gedigen kunskap om arbete i industriell miljö. Det jag möjligen kan sakna är någon slags ledarskapsutbildning med tanke på att ledarrollen finns i många yrken, inte bara i chefspositioner.

Nätverksbyggande är en annan fördel med att läsa Kemisk biologi vid Linköpings universitet, menar Zara Skogsberg.
– Utbildningens bredd gör att vi som läst i Linköping finns på många platser inom olika yrken. Det känns grymt att ha tillgång till ett sådant nätverk.

Zara, tidigare student