Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


Teknikundervisning i skolan
CETIS nyhetsbrev - Teknikundervisning i skolan nr 2-3, september 2020

I höstens första, välfyllda nummer av Teknikundervisning i skolan kan du läsa om AI-forskaren professor Olle Häggströms tankar, läsa om vårt kommande material Stad i förändring. Det finns flera sidor som berör teknikprogrammet, bl.a. hur Skolverket ser på teknikprogrammet och hur en lärare upplevde distansundervisningen under våren. I ledaren skriver Claes Klasander om några positiva nyheter. Det finns mycket annat spännande och boktips som vanligt. Trevlig läsning!


200 timmar Teknik logga

200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.

CETIS - Nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan

Anmäl dig senast den 28/9 till CETIS digitala konferens för gymnasielärare som äger rum den 13 oktober.

TiS 2020 - Digital konferens för gymnasieskolans Teknikprogram den 13 oktober

Anmälningsformulär till TiS2020

Ha din organisations faktureringsadress och organisationsnummer tillgängligt när du gör din anmälan.

För första gången arrangerar CETIS en konferens som helt och hållet riktar sig till gymnasielärare. Under dagen får du lyssna till föreläsare från KTH, representanter från Skolverket och CETIS.

Temat för konferensen är Teknikundervisningens djup och bredd. Mer information hittar du här:
Digital konferens den 13 oktober 2020 för gymnasieskolans Teknikprogram


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

 • 2020-09-16
  TiS 2020 - Konferensprogrammet är uppdaterat:
  Preliminärt program för konferensen TiS 2020 - Tekniken i skolan 13 oktober 2020
  och det går att anmäla sig fram till den 28 september.
 • 2020-09-10
  Framtidens samhällsrobotar - Tekniktävlingen 2020-21 för årskurs 6​​
  Chalmers skolsamverkan inbjuder till Tekniktävlingen 2020-2021 för årskurs 6. Robotar är fascinerande och framtiden kommer troligtvis de att ha en betydligt större del av vår vardag. Årets teknikuppdrag handlar om att komma på hjälpsamma samhällsrobotar. Anmäl din klass senast 18 september 2020. Läs mer via länken ovan.
 • Teknikundervisning i skolan2020-09-04
  CETIS nyhetsbrev - Teknikundervisning i skolan nr 2-3, september 2020
 • 2020-08-31
  För utställare - Digital konferens den 13 oktober
  Nu kan du som utställare anmäla dig till TiS 2020, vår digitala konferens som vi arrangerar tillsammans med KTH. Konferensen äger rum den 13 oktober och vänder sig främst till lärare på gymnasiets teknikprogram. Välkommen! Läs mer via länken ovan.
 • 2020-08-24
  Finn upp - Sveriges största uppfinnartävlingen för unga
  Den 7 september öppnar Finn upp tävlingsportalen för läsåret 2020/2021. Uppfinnartävlingen vänder sig till årskurs 6-9. Läs mer via länken ovan.
 • 2020-08-20
  Ändrade kursplaner – bättre arbetsverktyg för dig som lärare
  Nu har regeringen fattat beslut om de ändrade kursplanerna i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla den 1 juli 2021.
 • 2020-08-17
  Teknikstipenidet - Tekniska samfundet
  Teknikstipendiet - Tekniksamfundet - Närbild av händer som labbar med elektronik.Har du en tanke om hur du skulle vilja utveckla Teknikämnet på din skola? Men saknar ekonomi för att genomföra projektet? Arbetar du i grundskolan i Västra Götaland eller Halland? I september 2020 kommer du att ha möjlighet att ansöka om ekonomiskt bidrag genom Teknikstipendiet. Du kan till exempel söka pengar för utbildning av pedagoger, material till teknikprojekt, föreläsare eller resor med elever. Utförligare information kommer du att kunna läsa om via länken ovan i början av september 2020.
 • 2020-06-18
  Anmälan till TiS 2020 har öppnat
  Läs mer:
  Digital konferens den 13 oktober 2020 för gymnasieskolans Teknikprogram
 • 2020-05-12
  Bidra till lärares användning av forskning
  Anmäl dig till NATDIDS lärarpanel. Vill du ha mer information, hör av dig till Gunnar Höst. I följande pdf kan du läsa mer samt hitta kontaktuppgifter till Gunnar:
  Välkommen till NATDIDs lärarpanel (pdf)
 • 2020-05-06
  Letar du undervisningsmaterial, tips och annan information har vi en mängd länkar. Under länksidan hittar du bland annat en ny länk till Unga Forskare och en till projektet Är du säker? #290CyberSecurity. Projektet erbjuder utbildning i nätsäkerhet för elever och lärare i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Syftet med projektet är att sprida kunskap om ett ansvarsfullt användande av internet och stärka elevers digitala kompetens.
 • 2020-04-21
  CETIS skjuter upp konferenserna för grundskolan
  CETIS har i samförstånd med våra partnerlärosäten beslutat att skjuta de tre konferenserna i Växjö (LnU), Eskilstuna (MDH) respektive Sundsvall (MiUn) till hösten 2021.
 • 2020-03-17
  Introduktion till programmering i visuell miljö, 5 hp - LiU:s webbplats
  På uppdrag av Skolverket ger LiU höstterminen 2020 kursen "Introduktion till programmering i visuell miljö, 5 hp". Kursen vänder sig främst till dig som är verksam som tekniklärare i årskurs 4-9, men är öppen för lärare i andra ämnen eller skolformer i mån av plats. Du behöver inte vara behörig för att läsa kursen, men du behöver godkännande från din rektor. Kursinformation hittar du via länken ovan.
  Anmälan görs här:
  Anmälan till LiU:s uppdragsutbildning: Introduktion till programmering i visuell miljö
 • 2020-02-13
  Atena Didaktik - atenadidaktik.se
  I slutet av förra året lanserades ATENA Didaktik, en professionsvetenskaplig tidskrift om teknikens och naturvetenskapernas didaktik. Tidskriften, som ges ut av NATDID, är digital och vänder sig till lärare, förskollärare, forskare och andra som är intresserade av hur undervisning kan utvecklas genom att basera den på forskning och erfarenhet. Läs mer via länken ovan.
 • 2020-01-10
  Teknik i förskolanTeknik i förskolan
  Nu lanserar vi Teknik i förskolan - vårt nya inspirationsmaterial. Vi har utarbetat ett koncept med syfte att inspirera till att ytterligare utveckla arbetet med teknik i förskolan. I det här materialet vill vi hjälpa dig att se tekniken i förskolans vardag och inspirera till att prata om, och upptäcka tekniken runt omkring er. Ta del av materialet via länken ovan.
 • 2019-11-26
  Prenumeration - Tekniken i skolan - meddela oss din e-postadress
  Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev Tekniken i skolan? Du får det till den e-post du anmäler via länken ovan. Nyhetsbrevet kommer ut fyra gånger per år och innehåller artiklar, forskningsinformation, boktips och mycket mer. Välkommen med din anmälan!


Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook - 
CETIS finns på Instagram och Facebook. Följ oss gärna!
 -