Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


Tekniken i skolan nr 2 maj 2019

Tekniken i skolan nr 2, 2019
I nya numret av Tekniken i skolan berättar vi om ett planerat material för förskolan. Claes Klasander visar på begreppens betydelse i teknikämnet och vi har besökt ArkDes nya utställning som visar på framtidens teknik ur flera perspektiv. Lena Gumaelius berättar om sin podd Hej Framtid och på Blommensbergsskolan i Gröndal har man prövat det kommande materialet Stad i förändring – Tekniska system i staden. Du hittar exempel på samarbete över skolämnen på Tillbergaskolan och som vanligt hittar du boktips och mycket mer. Trevlig läsning!


200 timmar Teknik logga

200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.

CETIS - Centrum för tekniken i skolan

Skolstart

Välkomna tillbaka till en ny termin och ett nytt läsår! 

Under hösten händer det mycket inom CETIS verksamhet. Nya inspirationsmaterial är på gång, vi kommer att synas på Skolverkets konferenser och mycket mer som t.ex. två nummer av Tekniken i skolan. 

Håll utkik och följ oss på Instagram och Facebook.
Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

Moduler för Teknik - Lärportalen - Skolverket

Nu är hela modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser publicerad på Skolverkets sida Lärportalen och ytterligare två filmer om Teknik i Skolverkets filmbank.

I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 1-3  hittar du, under del 2, filmen Att arbeta med mönster.

I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 4-6 hittar du, under del 3, filmen Att arbeta med drivkrafter. Direktlänkar till filmerna i YouTube: 

Del 8 heter Framtid och Teknik och finns för hela grundskolan. Direktlänkar:


 

 • 2019-08-16
  Prenumeration - Tekniken i skolan - meddela oss din e-postadress
  Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev Tekniken i skolan? Du får det till den e-post du anmäler via länken ovan. Nyhetsbrevet kommer ut fyra gånger per år och innehåller artiklar, forskningsinformation, boktips och mycket mer. Välkommen med din anmälan!
 • 2019-08-15

  Teknikstipendiet - Tekniska samfundet
  Har du en tanke om hur du skulle vilja utveckla Teknikämnet på er skola? Men saknar ekonomi för att genomföra projektet? Arbetar du i grundskolan i Västra Götaland eller Halland?
  I september 2019 kommer du att ha möjlighet att ansöka om ekonomiskt bidrag genom Teknikstipendiet. Du kan till exempel söka pengar för utbildning av pedagoger, material till teknikprojekt, föreläsare eller resor med elever. Utförligare information kan du läsa om på Tekniska Samfundets hemsida, se länk ovan. Ansökningstiden börjar i september 2019.

 • 2019-08-15
  Utveckla undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik - Skolverkets konferenser i Malmö 24/9, Göteborg 26/9 och Stockholm 2/10
  Fördjupa dina kunskaper i att leda kollegialt lärande, ta del av didaktisk forskning och delta i workshops i matematik, naturvetenskapliga ämnen eller teknik. CETIS är på plats och berättar om Teknikens förändring och dess konsekvenser samt 200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial. Anmäl dig via länken ovan.

 • 2019-06-25
  Så arbetar vi med att revidera kurs- och ämnesplanerna - Skolverkets webbplats
  Skolverket arbetar med förslag till revidering av kurs- och ämnesplaner i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan samt för vissa ämnen på gymnasial nivå. Mellan den 25 september till den 23 oktober remitterar de förslag på reviderade kursplaner och kunskapskrav för samtliga berörda ämnen i grundskolan, sameskolan och specialskolan samt förslag på ämnesplaner i de ämnen som är aktuella för revideringen på gymnasial nivå. Det innebär att du har möjlighet att lämna synpunkter på förslagen. Alla förslag kommer att finnas tillgängliga på Skolverkets webbplats under remissen. Du kan via länken ovan läsa om vad man vill åstadkomma och hur arbetet har gått till, samt vilka undantag som finns.
 • 2019-06-25
  Skogen i Skolan - Facebook
  Skogen i Skolan utvecklar just nu ett nytt digitalt läromedel om hållbar utveckling, som riktar sig till mellanstadiet. Läromedlet kommer främst att handla om skogens roll i en hållbar utveckling. Nu söker vi NO/teknik-lärare att anlita för att ta fram digitala lektioner, och som har möjlighet att avsätta tid för detta i höst. Du får gärna vara högstadielärare med erfarenhet av att undervisa på mellanstadiet. Erfarenhet av läromedelsproduktion, intresse för hållbar utveckling, digitala läromedel eller skogen är självklart meriterande. Skogen i skolan har funnits sedan 1973 och tillhandahåller ett mycket omfattande pedagogiskt material för främst utomhuspedagogik. Med denna satsning om hållbar utveckling tar vi digitala verktyg till hjälp för att också nå dem som inte ännu hittat ut i skogen. Läs mer via länken ovan. Är du intresserad, kontakta theresa(at)skogen.se 
 • 2019-06-03
  Tack till dig som tog dig tid att svara på vår enkät!
  Tack alla ni som svarat på vår enkät angående vårt nyhetsbrevs innehåll och layout. Vi har fått in intressanta svar och påståenden som vi kommer att jobba med framöver.
 • 2019-05-06
  CETIS nyhetsbrev - Tekniken i skolan nr 2, maj 2019
 • Reviderad läroplan för förskolan2019-04-03
  Reviderad läroplan för förskolan - Skolverket

  Den 1 juli 2019 träder en reviderad läroplan för förskolan i kraft, Lpfö 18. Via länken ovan hittar du texter och annat material du kan använda dig av för att sätta dig in i förändringarna:

 • 2019-02-22
  Forum för forskningsbaserad NT-undervisning
  Forum för forskningsbaserad NT-undervisning är en konferens för lärare, förskollärare, rektorer, skolledare, utvecklingsledare, forskare och lärarutbildare men också personer verksamma i myndigheter och organisationer. Var med och bidra! Läs mer via länken ovan.
 • 2018-11-23
  200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
  Nu lanserar vi inspirationsmaterialet 200 timmar Teknik för årskurs 1-9. CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.
 • 2018-10-04
  Tips om utställningen Cyklar på Mölndals stadsmuseum
  Utställningen Cyklar på Mölndals stadsmuseum pågår t.o.m. den 15 september 2019. I utställningen får du möta ett av våra mest populära transportmedel i en mängd olika skepnader, från höghjuling till landsvägsracer i kolfiber. Fundera över cykelns betydelse för samhället, miljön – och för dig som individ.
  Utställning Cyklar, Mölndals stadsmuseum
 • Ismannen - en räddare i nöden2018-08-20
  Ismannen - en räddare i nöden - Från ved till www
  I dag har vi släppt det tredje arbetsområdet Ismannen - en räddare i nöden i undervisningsmaterialet Från ved till www. Det finns att ladda ned via länken ovan.
 • 2018-08-20
  Vi vill veta era planer för teknikämnet

  Har din skola eller din kommun en plan för teknikämnet i grundskolan? CETIS efterlyser övergripande planeringar, gärna för årskurs 1-9. Vi kommer inte publicera något, utan vill se hur ni väljer att lägga upp undervisningen. Kanske kan detta leda vidare till något. Vill du dela med dig till oss? Mejla charlotta.nordlof(at)liu.se

 • 2018-08-20
  Teknikämnet har fått en egen professor!

  Jonas Hallström är nu professor i teknikens didaktik vilket är viktigt för teknikdidaktiska forskningens status. En intervju med Jonas kommer i nästa nyhetsbrev. Nu säger vi grattis till Jonas och grattis till teknikämnet!


Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook - 
CETIS finns på Instagram och Facebook. Följ oss gärna!
 -