Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


Tekniken i skolan nr 4 november 2019

Tekniken i skolan nr 1, 2020
I årets första nyhetsbrev får du information om höstens konferenser - TiS 2020. Claes Klasanders ledare handlar om genus och teknik. Du får läsa om en gymnasieskola där andelen tjejer på Teknikprogrammet är hög. Girls in STEM berättar också om sin verksamhet. Läs den intressanta texten om Tidens fiktiva förverkligande, läs om hur en lärarstudent använde 200 timmar Teknik i examensarbetet, om CETIS nya material Teknik i förskolan och mycket mer. Som vanligt får du spännande boktips. Trevlig läsning!


200 timmar Teknik logga

200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.

CETIS - Centrum för tekniken i skolan

TiS 2020 den 13 oktober för gymnasieskolan blir digital.

Konferenserna TiS 2020/2021

Konferensen för gymnasielärare den 13 oktober blir en digital konferens. Temat för konferensen är Teknikundervisningens djup och bredd. Mer information hittar du här:
Digital konferens den 13 oktober 2020 för gymnasieskolans Teknikprogram

CETIS har i samförstånd med våra partnerlärosäten beslutat att skjuta de tre regionala konferenserna för grundskolan - Växjö (LnU), Eskilstuna (MDH) respektive Sundsvall (MiUn) - till hösten 2021.


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

 • 2020-06-04
  Teknikåttans finaler avgjordes digitalt
  På grund av coronakrisen flyttade frågetävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande åttondeklasserna lämnade in sin uppgift digitalt och domarna gör sina bedömningar på distans. 3 juni presenterades vinnaren. Läs mer och titta på presentationsfilmen här: Teknikåttan År 2020
 • 2020-05-12
  Bidra till lärares användning av forskning
  Anmäl dig till NATDIDS lärarpanel. Vill du ha mer information, hör av dig till Gunnar Höst. I följande pdf kan du läsa mer samt hitta kontaktuppgifter till Gunnar:
  Välkommen till NATDIDs lärarpanel (pdf)
 • 2020-05-06
  Letar du undervisningsmaterial, tips och annan information har vi en mängd länkar. Under länksidan hittar du bland annat en ny länk till Unga Forskare och en till projektet Är du säker? #290CyberSecurity. Projektet erbjuder utbildning i nätsäkerhet för elever och lärare i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Syftet med projektet är att sprida kunskap om ett ansvarsfullt användande av internet och stärka elevers digitala kompetens.
 • 2020-04-21
  CETIS skjuter upp konferenserna för grundskolan
  CETIS har i samförstånd med våra partnerlärosäten beslutat att skjuta de tre konferenserna i Växjö (LnU), Eskilstuna (MDH) respektive Sundsvall (MiUn) till hösten 2021.
 • 2020-04-06
  Inbjudan till att nominera examensarbeten (pdf)
  NATDID bjuder in lärosäten att nominera examensarbeten skrivna och examinerade under 2019/2020 med inriktning mot de naturvetenskapliga ämnenas och/eller teknikens didaktik. Läs mer via länken ovan.
 • 2020-03-17
  Introduktion till programmering i visuell miljö, 5 hp - LiU:s webbplats
  På uppdrag av Skolverket ger LiU höstterminen 2020 kursen "Introduktion till programmering i visuell miljö, 5 hp". Kursen vänder sig främst till dig som är verksam som tekniklärare i årskurs 4-9, men är öppen för lärare i andra ämnen eller skolformer i mån av plats. Du behöver inte vara behörig för att läsa kursen, men du behöver godkännande från din rektor. Kursinformation hittar du via länken ovan.
  Anmälan görs här:
  Anmälan till LiU:s uppdragsutbildning: Introduktion till programmering i visuell miljö
 • 2020-02-21
  CETIS nyhetsbrev - Tekniken i skolan nr 1, februari 2020
 • 2020-02-13
  Atena Didaktik - atenadidaktik.se
  I slutet av förra året lanserades ATENA Didaktik, en professionsvetenskaplig tidskrift om teknikens och naturvetenskapernas didaktik. Tidskriften, som ges ut av NATDID, är digital och vänder sig till lärare, förskollärare, forskare och andra som är intresserade av hur undervisning kan utvecklas genom att basera den på forskning och erfarenhet. Läs mer via länken ovan.
 • 2020-01-10
  Teknik i förskolanTeknik i förskolan
  Nu lanserar vi Teknik i förskolan - vårt nya inspirationsmaterial. Vi har utarbetat ett koncept med syfte att inspirera till att ytterligare utveckla arbetet med teknik i förskolan. I det här materialet vill vi hjälpa dig att se tekniken i förskolans vardag och inspirera till att prata om, och upptäcka tekniken runt omkring er. Ta del av materialet via länken ovan.
 • 2019-12-17
  Förslag till ändringar i kursplaner, kunskapskrav och ämnesplaner - Skolverket
  Här kan du ta del av Skolverkets förslag som nu lämnas över till regeringen.
 • 2019-11-26
  Prenumeration - Tekniken i skolan - meddela oss din e-postadress
  Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev Tekniken i skolan? Du får det till den e-post du anmäler via länken ovan. Nyhetsbrevet kommer ut fyra gånger per år och innehåller artiklar, forskningsinformation, boktips och mycket mer. Välkommen med din anmälan!
 • 2019-11-15
  Välkommen till staden - UR Play
  Nu finns Välkommen till staden igen på UR Play. Serien innehåller fem avsnitt om tekniska system i staden. För att ta reda på det beger sig huvudpersonen Malin till storstaden. Där besöker hon reningsverk, värmeverk, transformatorstationer, tunnelbanans ledningscentral och andra ställen som de flesta inte brukar ägna så mycket tid åt när de åker till en ny stad. Serien vänder sig till främst till årskurs 4-6.
 • 2019-09-16
  Programmering i teknikämnet - Skolverkets webbplats
  I fem filmer får du som är tekniklärare i grundskolans årskurs 4-9 tips på uppgifter i programmering att använda i undervisningen. Uppgifterna kopplar ihop programmering med annat centralt innehåll i teknikämnet. Läs mer via länken ovan.
 • 2019-06-25
  Så arbetar vi med att revidera kurs- och ämnesplanerna - Skolverkets webbplats
  Skolverket arbetar med förslag till revidering av kurs- och ämnesplaner i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan samt för vissa ämnen på gymnasial nivå. Du kan via länken ovan läsa om vad man vill åstadkomma och hur arbetet har gått till, samt vilka undantag som finns.
 • 2019-06-03
  Moduler för Teknik - Lärportalen - Skolverket

  Nu är hela modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser publicerad på Skolverkets sida Lärportalen och ytterligare två filmer om Teknik i Skolverkets filmbank.

  I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 1-3  hittar du, under del 2, filmen Att arbeta med mönster.

  I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 4-6 hittar du, under del 3, filmen Att arbeta med drivkrafter. Direktlänkar till filmerna i YouTube: 

  Del 8 heter Framtid och Teknik och finns för hela grundskolan. Direktlänkar:Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook - 
CETIS finns på Instagram och Facebook. Följ oss gärna!
 -