Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


Teknikundervisning i skolan
CETIS nyhetsbrev - Teknikundervisning i skolan nr 1, februari 2021

Årets första nyhetsbrev innehåller tips på utställningar, hur du kan genomföra en tekniklektion utomhus och du kan läsa om vårt nya inspirationsmaterial Teknikundervisning om de Globala målen. Vidare berättar organisationen Brevvännerna om samarbetet med forskare på KTH. Vi själva berättar om vad vi har på gång under året och Charlotta Nordlöf skriver om gymnasieläraren och teknikundervisningen. Ta också del av projekten Designprocess och språk samt Växthuset - ett konstruktionsprojekt i grundskolan. Boktipsen hittar du som vanligt på sista sidan. Trevlig läsning!

CETIS - Nationellt resurscentrum för teknikundervisning i skolan

Teknikundervisning om de globala målen.

 


Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

 • 2021-04-15
  Skolverkets webbinarier kring de reviderade kursplanerna
  Skolverket anordnar i samverkan med de nationella resurscentrumen i biologi, fysik, kemi, teknik samt naturvetenskapsämnenas och teknikens didaktik fyra webbinarier för att skapa vägledning kring de reviderade kursplanerna i NO och teknik. Du kan anmäla dig redan nu:
  Ljuset på skolans NT-undervisning HT22 - KRC
 • 2021-03-19
  Kommentarmaterial till kursplanen i teknik - Skolverket
  Nu finns kommentarmaterialet till de nya kursplanerna i Teknik på Skolverket. Den börjar gälla från 1 juli 2022. Det går bra att beställa eller ladda hem via länken ovan.
 • 2021-03-19
  Järnvägsmuseets digitala lektion om ångteknik (5 minuter)
  Järnvägsmuseet i Gävle kämpar på i pandemin och har börjat med digitala lektioner. I första filmen får du svar på hur en ångmaskin fungerar, hur man får ett ånglok att rulla med hjälp av eld och vatten samt vad aggregationstillstånd är. Du hittar filmen här:
  Ångteknik - Skola - Järnvägsmuseet
 • 2021-03-04
  Fortsatt satsning på Tekniksprånget
  Tekniksprånget är en nationell satsning på praktikplatser för ungdomar inom tekniksektorn som syftar till att få fler ungdomar att välja en högskoleutbildning och en framtida karriär inom teknikområdet. Nu har regeringen beslutat att fortsätta genomföra Tekniksprånget. Här hittar du en delredovisning av projektet:
  Tekniksprånget 2020 - Skolverket
 • 2021-03-02
  Utmaningen "Framtidens samhällsrobotar" är avgjord
  Självkörande bårsängar på sjukhus, plastslukande maskiner i havet eller undervisande robotar i skolan – ja innovationerna andas kreativitet, lekfullhet och stor uppriktighet i att lösa många stora samhällsproblem. Mellanstadieelever har arbetat med teknikprojektet "Framtidens samhällsrobotar" och utvecklat egna prototyper inom; hälsa, sjukvård, äldreomsorg, skola och miljö. Över 800 elever från 16 skolor i Sverige resulterade i närmare 100 innovativa projekt! Läs mer via länkarna här:
 • 2021-02-17
  Jämförelse mellan kursplanen i Teknik inom Lgr11 och "Lgr22"
  Den föranstaltade implementeringen av de reviderade nationella kursplanerna är uppskjuten till 1 juli 2022. Under tiden kan man förbereda sig genom att jämföra de likheter och skillnader som finns. CETIS erbjuder här en möjlighet genom att vi lagt de två kursplanerna jämte varandra. Läs mer via länken ovan.
 • 2021-02-08
  Verksamhetsberättelse 2020
  Här hittar du CETIS verksamhetsberättelse med information om bl.a. vad vi arbetat med i vår egen verksamhet samt olika samarbeten vi haft. Verksamhetsberättelsen är ett offentligt dokument och du hittar den via länken ovan.
 • Teknikundervisning i skolan nr 1 20212021-02-08
  CETIS nyhetsbrev - Teknikundervisning i skolan nr 1, februari 2021


 • 2021-02-08
  Ändrade kursplaner – bättre arbetsverktyg för dig som lärare
  Nu har regeringen fattat beslut om de ändrade kursplanerna i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla den 1 juli 2022.
 • 2021-02-03
  Nytt inspirationsmaterial från CETIS!
  Mycket i de Globala målen kräver teknikkunskaper för att förstå, värdera, argumentera för att göra de olika val som gagnar individ, samhälle och världen i stort. Vårt nya material pekar på de teknikkunskaper som kan vara till hjälp i detta. Ta del av materialet här:
  Teknikundervisning om de Globala målen
 • 2021-02-03
  Nätverk för gymnasieskolans Teknikprogram
  Har du någon gång tänkt att du behöver prata med någon annan som undervisar i samma kurser som du? Vi har sett att det finns ett behov av nätverk för gymnasielärare på Teknikprogrammet. Nu vill vi hjälpa till att starta ett nätverk för dig som undervisar på Teknikprogrammet. Du hittar intresseanmälan och information via länken ovan. Träffarna kommer vara digitala.
 • 2021-01-04
  Välkommen tillbaka till nytt år och ny termin!
  Vi har flera egna material att inspireras av - 200 timmar Teknik för hela grundskolan, Teknik i förskolan, Från ved till www för högstadiet samt det senaste tillskottet Stad i förändring för årskurs 4-6 i materialet Teknik tillsammans. Titta gärna in och hör av dig med tips, frågor eller om du vill dela med dig av något från t.ex. undervisning eller liknande.
 • 2020-12-17
  TIPS till F-3: Typiskt teknik – programserie från UR
  På UR Play hittar du serien Typiskt teknik. I de tolv avsnitten för F-3 får vi träffa Erik som är nyfiken på teknik. I programserien undersöker Erik allt från teknik i våra kläder till tekniska storheter som hjulet och datorn. Läs mer via länken ovan där du också hittar länkar till programserien.
 • Stad i förändring - nytt arbetsområde i Teknik Tillsammans2020-11-25
  Nu är det senaste området i Teknik tillsammans, Stad i förändring - Tekniska system i staden lanserat. Materialet är framtaget för årskurs 4-6 och innehåller exempel och uppgifter att arbeta med både i och utanför klassrummet.
  Du hittar det här:
  Stad i förändring - Teknik tillsammans

 • 2020-11-17
  Den 13 oktober genomförde vi på CETIS vår första digitala konferens för gymnasiets teknikprogram. Ett stort tack till alla deltagare, medverkande och utställare. Ni gjorde ett fantastiskt jobb och bidrog till att dagen blev så innehållsrik och inspirerande. Här har vi sammanställt en kort dokumentation från dagen:
  Dokumentation från TiS 2020 – Tekniken i skolan, 13 oktober
 • 2020-08-19
  Prenumeration - Tekniken i skolan - meddela oss din e-postadress
  Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev Tekniken i skolan? Du får det till den e-post du anmäler via länken ovan. Nyhetsbrevet kommer ut fyra gånger per år och innehåller artiklar, forskningsinformation, boktips och mycket mer. Välkommen med din anmälan!


Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook - 
CETIS finns på Instagram och Facebook. Följ oss gärna!

 

 

 

 

 -