Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   English - information about CETISEnglish -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida /Konferenser/Rikskonferenser/TiS2015

Madeléne

Mänsklig konstruktion
Mänsklig konstruktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -  

Tekniken i arkitekturen

Madeléne Beckman, museipedagog, Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes

Målgrupp: årskurs 7–9, gymnasium
Text och foto: Katarina Rehder, CETIS

Madeléne

Madeléne Beckman tog oss hela vägen från långhus till dagens nya arkitektur med glas, trä och stål. Hon berättade om hur teknikens utveckling hjälpt till att utforma hus och arkitektur på nya, förbättrade och spännande sätt.

Långhusen som kunde vara cirka 20 till 30 meter långa är ett bra exempel på när människan lärde sig använda nya tekniska förmågor, här blev verktygen en viktig förutsättning. Yxor, hävstänger och rullstockar användes. Man hade också lärt sig att bränna, eller kola ändarna på stockarna så att de inte skulle ruttna. Därefter följde den nya byggtekniken med vikingarna, de knuttimrade stugorna blev vanliga och kulturen fördes över från Japan där barrträden var en stor tillgång.

Madeléne berättade också om kåtorna, en konformad byggnad som är lätt att förflytta. Varför byggde egentligen samerna sina hem utan hörn? Jo, vinden sveper runt byggnaden och när snön faller blir det jämnt fördelat runt huset och dessutom blir värmen jämn i en byggnad utan hörn. Tänker er själva vad kallt det är i hörnen i kantiga hus.
 
I Madelénes föreläsning uppmärksammas vi på korsvirkeshus som armerades av fibrer i kospillning, hur romarna knäckte nöten att börja slå valv genom tryckfördelning och på när teglet kom till Sverige på 1100-talet genom kyrkan som teknikbärare. Vi får också fundera på varför de vackra husen med snickarglädje byggdes nära vattendrag, jo eftersom vattnet fortfarande på 1800-talet var det vanligaste transportsättet. Här ser vi också att tekniken att kunna figursåga hade kommit.

I framtiden räknar Madeléne med att trä kommer tillbaka inom arkitekturen i större skala. Och tittar man på arkitekturens ordning och reda med symmetri och upprepningar kan vi dra paralleller till programmering!

Konstruktioner av tandpetare  och godisbjörnar.

 


Relaterad länk

Skola - ArkDes
 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -