Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   English - information about CETISEnglish -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida /Nyhetsbrev


Tre tycker om teknik

Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2, maj 2016

Hanna, Ludvig och Elvira
Hanna, Ludvig och Elvira

 

  1. Hur tror du ”pratet” kommer fram till din kompis när ni pratar i telefonen med varandra?
  2. Hur tror du vattnet kommer från sjön till din kran och vad händer på vägen?

Hanna 10 år

  1. - Signalen går till den andra telefonen, men den måste gå till en antenn eller en stor mast. Det finns en sådan vid fotbollsplanen hemma. De är så himla höga. Och utan dem kan man inte ringa. Och satelliten i himlen skickar en signal till den jag ska prata med.
  2. - Vi måste ha kärnkraft för att få el som gör att pumpen fungerar som tar upp vattnet. Sedan rengörs vattnet och åker genom rör till kranen.

Ludvig 8 år

  1. - Det vet inte jag. En del kompisar har telefonledningar till sina telefoner. Jag tror de också går under marken till husen, eller så går det med Wi-Fi. Jag tror att alla våra hus har ledningar som går till nåt ställe som sänder ut signaler till dem som bor lite längre bort.
  2. - Vattnet åker till ett reningsverk. Åh, det här har vi pratat om i skolan ju! Vattnet åker till ett reningsverk, det görs rent där… vad var det nu… Det åker till våra kranar och så, genom avloppssystemet. Nej avloppssystemet är där vattnet åker ifrån huset. Det åker i ett stort rör under marken.

Elvira, 8 år

  1. - Mobiltäckningen är viktig. Man måste ha täckning med mobilen för att kunna prata med någon. Det går via en signal.
  2. - Det renas och pumpas med slangar upp till vattentornet. Sedan pumpas det med slangar hem till oss.

Gör en trådtelefon!

Trådtelefon

Var trådtelefonen den första
telefonuppfinningen?

Ja, hur kommer egentligen ”pratet” fram till din kompis när ni pratar i telefon? Och vattnet då, hur kommer det fram till din kran där hemma?

T.ex. i Puls Teknik 1-3 kan du läsa om hur vattnet kommer hem till oss och på Tekniska museet hemsida finns intressant läsning om telefonens historia.

 


Nyhetsbrev nr 2, maj 2016 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -