Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - 
Till CETIS startsida - 
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   English - information about CETISEnglish -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 
Startsida / Nyhetsbrev

iPadfodral
Quiltat iPad-fodral


Amish, tekniken och Jante

Text och foto: Johan Svenningsson, doktorand TekNaD
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1, februari 2018

Under sommaren spenderade jag en dag i Amish Country i Pennsylvania, en av de största bosättningarna i Lancaster County. Det var hit Amishfolket tog sig i början av 1700-talet, på flykt undan förföljelse i Europa till religionsfriheten i Amerika. I dag är de en population på ca 300 000 och lever sina liv mer eller mindre isolerade från det amerikanska samhället. De har egna skolor där de lär sig bland annat matematik, engelska och det egna språket Pennsylvanian-Dutch. Efter skolan arbetar pojkarna på gården med fäderna och flickorna i huset med mödrarna, med könsstereotypa västerländska arbetsuppgifter.

VillaDet finns många spridda fördomar kring Amish och att de inte använder modern teknik, dessa fördomar slås snabbt hål på och det visar sig att tekniken som används även kan vara modern. Här delar jag med mig av min uppfattning och tolkning av Amish.

Först och främst handlar mycket kring kulturen i Amish att inte sticka ut, allt som de kallar "fancy" tillhör engelsmännen. Ja, faktiskt anses alla icke- Amish vara just engelsmän (det finns Amish och det finns engelsmän). Så vad anses som "fancy"? Alla smycken och klockor såklart, men också att deras karakteristiska hästvagnar är grå/ svarta, de använder liknande enfärgade kläder och att husen är vita med grå rullgardiner (bild ovan). Amish får Jantelagen att verka mild. Att inte sticka ut återkommer i allt som görs, från barndomen när alla är klädda likadant, tills de gifter sig och männen då odlar sitt karakteristiska skägg (notera att mustaschen rakas, eftersom den anses påminna om militären, som de inte vill förknippas med). Till bröllop serveras alltid samma mat, då bjuds det på kyckling, potatismos och sås. Till sist begravs de på den gemensamma begravningsplatsen, där alla får en likadan gravsten och de avlidna barnen får en mindre sten.

Men vad använder de för teknik?

Det blev inte tydligt under besöket var gränsen går, däremot så vill Amish så långt det går hålla sig borta från allmänna nät. Därför har de inte elektricitet framdraget till sina bondgårdar, utan producerar elen med hjälp av solceller och gas. De har inte tillåtelse att använda fasta telefoner, men däremot kan mobiltelefonen vara okej, då den i alla fall inte synligt är uppkopplad till ett nät samtidigt som den går att stänga av. Mycket av tekniken som behövs tillverkar de på egen hand, så som den tryckluftsdrivna pistongfläkten. De tidigare nämnda hästvagnarna är anpassade till dagens samhälle med elektriska lysen och en liten cykeldator för att visa hastigheten (bild nedan). Däremot används inte gummi till stålhjulen. Barnen tar sig fram på sparkcyklar, men cyklar är inte okej.

Vagn

Även om bilden av Amish här målas upp som att de lever sina egna liv, är de en del av det amerikanska samhället. För att kunna köpa saker som vagnar, gas och boskap, säljer de sina grödor (mestadels majs och tobak) och tjänster (mest som snickare). Kvinnorna är kända för sina quiltade täcken som säljs i egna butiker, där märks också en medvetenhet om världen utanför då de också säljer quiltade iPad-fodral (bild nedan).

Jag hade önskat att jag kunnat visa bilder på Amish-folket, men fotografier (avbildning) är en teknik som inte är tillåten, eftersom det kan bidra till fåfänga.

Teknik är okej

Min slutsats kring Amish och tekniken är att teknik i alla dess former är helt okej att använda, så länge den inte får dig att framstå som "fancy". Tekniken får inte heller göra dig beroende av engelsmännens samhälle. Ändå funderar jag och försöker förstå hur sparkcykeln kan vara okej, men inte cykeln. Det måste ligga något i att kugghjulen hjälper användaren att ta sig fram snabbare än tänkt och att det inte är dina ben som direkt driver cykeln framåt. För oss i det engelska samhället blir konsekvenserna av det här levnadssättet tydlig genom de många mindre gravstenarna. Amish vill inte ta hjälp av den offentliga sjukvården, olyckor är vanliga, precis som sjukdomar på grund av fortplantning inom nära släkt och barnadödligheten är hög.

Det var en mycket spännande upplevelse att vara där och ta del av deras samhälle!

 


Nyhetsbrev nr 1, februari 2018 - startsida

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -