Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen -
Till CETIS startsida -
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   English - information about CETISEnglish -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  -
Startsida / Nyhetsbrev

Blixtlåsets logga.

Magnus
Magnus Schenström
Foto: Kristina Hagstedt

Blixtlåset - Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer

Text: Magnus Schenström, Digitaliseringskoordinator, Curt Nicolin Gymnasiet
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2-3, september 2020

Blixtlåset har varit en nationell innovationstävling sedan år 2000. Elever på gymnasiet är välkomna att anmäla sig och man ska visa sin idé, innovation som färdig produkt eller prototyp. Det innovativa bedöms i den här tävlingen. Men det viktigaste av allt i tävlingen är att man vill visa sin idé och att man är nyfiken på sina kamraters tankar och idéer.

Tävlingen var från starten en endagarstävling med uppemot 50 lag. I dag arbetar ett par tusen elever i Blixtlåset-projekt på sina respektive skolor. I åtta regionfinaler deltar cirka 250 lag med över tusen elever. I finalen på KTH återstår cirka 30 lag där ett av dessa blir årets svenska mästare i innovation. Nu i september genomförs regiontävlingarna och uttagningar via inskickade video-pitchar. Vi siktar sedan på en digital final den 14 oktober med de uttagna lagen som presenterar sina bidrag för en jury. Juryn kommer vara samlad fysiskt på KTH.

Bärande idéer

Fishfriend var en liten "dammsugare" som åkte runt i botten på ett akvarium och höll rent.

Tidigare år har vi sett många innovationer som används i vardagen. Till exempel den nu patenterade PET-flaske-bäraren Carry On, det digitala intelligenta kösystemet Q, smarta TAAB som hjälper användare att enkelt ställa ifrån sig sina kryckor, SolarScan, en genomtänkt takmonterad solcellsmätare, BikeSaver – en produkt som minskar stöldrisken av cyklar, Autobroms för rollatorer, Tupni – hörlurssmart och avstressande och DispAnest – ett visuellt hjälpmedel för att kontrollera narkosdjup vid operationer. Listan av nytänkande uppfinningar kan göras lång. Sveriges ungdomar är fantastiskt kreativa och tekniskt nytänkande - om de får rätt förutsättningar. Notera att det inte behöver handla om en "artefakt", utan kan mycket väl vara en social innovation eller en tjänst, app eller liknande. Det är viktigt att näringsliv och andra aktörer på olika sätt stöttar den här typen av aktiviteter.

Vi tycker Curt Nicolins citat är mycket talande och vi använder det gärna:

"Om Sverige som industrination skall klara sig bra på 2000-talet, behöver vi få fram en ny sorts vildhjärnor, ingenjörer och industritekniker, med förmåga att kombinera sina olika, djärva idéer om mekanik, datorer, miljö och internationell export till nya, humanitära lösningar."
Curt Nicolin

Vi hoppas att många nya idéer och användbara innovationer kommer utvecklas genom vår tävling. Läs mer om tävlingen Blixtlåset på deras hemsida:
Blixtlåsets hemsida

Läs gärna även artiklarna:

Nyhetsbrev nr 2-3, september 2020 - startsida

- TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -