Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen -
Till CETIS startsida -
Startsida -  kortkommando Alt + 1Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta -   English - information about CETISEnglish -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  -
Startsida / Nyhetsbrev

Blixtlåsets logga.

Tävlingsdeltagare
Kevin, Elina och Stina.

Blixtlåset -
Den exklusiva tårtspaden

Text: Elina, Stina och Kevin, elever på TE1 Hjalmar Strömerskolan, Strömsund

Foto: Katarina Rehder, CETIS
Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 2-3, september 2020

Eleverna Elina, Kevin och Stina på teknikprogrammat på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund deltog under våren i gymnasietävlingen Blixtlåset. Men, med anledning av Coronaviruset beslutade Blixtlåsets styrelse att skjuta upp samtliga regionala tävlingar, inklusive den nationella finalen som var tänkt att hållas på KTH i Stockholm. Även om tävlingen sköts upp så var arbetet igång under våren. Här berättar eleverna om sitt projekt.

Vi går första året på teknikprogrammet i Strömsund och har valt inriktningen teknikvetenskap inför nästa läsår. Vi tyckte alla att teknikprogrammet passade oss bäst av det som fanns att välja på i Strömsund. Den enda av oss tre som vet vad vi vill arbeta med i framtiden är Stina som tänker sig någonting inom områdena inredningsarkitekt och design. Kevin eller Elina vet vad de vill arbeta med senare, men kanske klarnar det under åren på gymnasiet. Elina och Stina kommer eventuellt att studera vidare, men det är lite oklart med vad ännu. Kevin planerar att göra lumpen innan eventuella fortsatta studier.

Arbetet med tårtspaden

Tårtspaden och en tårtbit.

När vi funderade på vad vi ville arbeta och tävla med tänkte vi på vad vi gillar och vad i vår vardag som vi upplever vara svårare än det behöver vara. Vi kom fram till att vi gillar tårta och att det ibland är ganska svårt att skära tårta. Ingen vill ta första biten. Då föddes idén till Den exklusiva tårtspaden. Vår idé kring tårtspaden är att den ska underlätta skärning av tårta, den ska minimera kladd och spara tid. Den kan även vara enkel för barn, äldre och funktionsnedsatta att använda. Vi tog alltså grundformen av en tårtspade som bas. En triangelformad platta med ett handtag. Sedan har vi fäst en ganska slö kniv på vardera långsidan av tårtspaden, som kan fällas 90 grader rakt upp. Det gör att man kan skjuta in spaden under tårtan, trycka ner knivarna och få en perfekt tårtbit utan onödigt kladd.

I början gjorde vi några grovskisser av vår tårtspade, det var dessa vi utgick från senare under produktionen. Vi tog även hänsyn till den klassiska storleken på en stor rund tårta för att få till "den perfekta storleken på en tårtbit" när vi designade den.

Vi jobbade med projektet under cirka halva vårterminen 2020. Vi kommer nog inte försöka sälja idén, utan nu går vi vidare med andra projekt.

Att inte tävlingen blev av tycker vi är synd. Det hade varit roligt att åka ner till Stockholm för att tävla vidare och för att träffa andra elever och titta på deras uppfinningar.

Läs gärna även artiklarna:

Nyhetsbrev nr 2-3, september 2020 - startsida

- TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -